Vila Danica daje slutiti, da je doživela lepše čase. / Foto: Alenka Brun

Propadajoča lepotica Danica

Za Vilo Danica v Preddvoru že dolgo iščejo rešitev. Že na prvi pogled je stavba videti zapuščeno, kot da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo sesula sama vase.

»Vila ima izjemen potencial.«

Preddvor – Zadnje čase krožijo različne zgodbe o Vili Danica v Preddvoru, ki stoji nad Francarijo. Tudi ta, da se že nekaj časa govori o razlastitvi sedanjega lastnika, saj naj bi bil ta pri sodelovanju z občino neodziven. Nekateri s prstom kažejo na delovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, češ da si je lastnik marsikaj dovolil, in to brez vseh soglasij.

Da je Vila Danica kulturni spomenik izjemnega pomena za Preddvor, ena najlepših vil na Gorenjskem, ki zaradi neustreznega lastništva razpada, poudarja preddvorski župan Rok Roblek. Kot pravi, se z lastnikom občina nikakor ne more dogovoriti o predlogih, ki mu jih predstavijo ali poskušajo predstaviti.

Vila ima izjemen potencial

Tudi Matevž Remškar, konservator s kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, poudarja: »Vila ima izjemen potencial. Že sama lokacija je pravzaprav idealna: povzdignjena nad naselje, v zavetju gozda in – gledano širše – nedaleč stran od mesta Kranj in ne nazadnje tudi od prestolnice. Je kulturni spomenik, nabit s kulturnimi pomeni in vrednotami, ki bi jih morali ohraniti.« Kot dodaja, gre v bistvu za vilo Güntzl, imenovano tudi Dolenčeva vila, s konca 19. stoletja. »Načrti zanjo so bili izdelani leta 1895. Ima bogato razčlenjeno fasado z leseno nadstropno zastekljeno verando na južni strani. Še je ohranjen vrt z različnimi eksotičnimi drevesi. Je pa vila izredno slabo vzdrževana, in če se ne bo nič spremenilo, bi utegnila biti škoda na gradivu tako velika, da bodo izgubljene bistvene sestavine tega spomenika. Kakšno je stanje notranjosti v zadnjem času, nam ni znano, a bojim se, da so kakšne nove inštalacije in raznorazne talne ali stenske obloge slabo vplivale na stanje objekta.« Lastniku so v letu 2015 celo izdali kulturnovarstvene pogoje za celovito prenovo, a žal se od takrat ni zgodilo prav veliko.

Ali bodo vilo uredili in lastniku izstavili račun

Na Občini Preddvor za zdaj vidijo rešitev v iskanju dobrih praks, ki bi jim na podlagi občinskih odlokov in pristojne zakonodaje omogočale, da bi sami na stroške lastnika uredili kulturni spomenik in račun izstavili lastniku nepremičnine.

»Kulturna dediščina je v tem primeru na robu propada in tega si kot lokalna skupnost ne smemo dovoliti,« je odločen Roblek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!