Lani so gorenjski policisti obravnavali 92 tatvin koles, letos pa že okoli 45. / Foto: Grega Flajnik

Tatovi imajo najraje dražja električna in gorska kolesa

Največ koles nepridipravi ukradejo iz kleti, z dvorišč, s parkirišč in poleti iz kampov. Policisti raziščejo le majhen delež tovrstnih tatvin, velikokrat tudi zaradi pomanjkljivih podatkov in poznih prijav.

Kranj – Na Gorenjskem vsako leto ukradejo okoli sto koles oziroma toliko tatvin lastniki prijavijo policiji, verjetno pa je teh kaznivih dejanj še več, a se lastniki manjvrednih koles niti ne odločajo za prijavo. Lani so na primer gorenjski policisti obravnavali 92 tatvin koles, letos pa že okoli 45. Samo v zadnjem tednu so zabeležili kar sedem tatvin koles, večinoma na turističnem Bledu. Med odtujenimi sta bili tudi dve električni kolesi.

Tatovi koles najpogosteje »ordinirajo« v kleteh stanovanjskih nepremičnin, v stanovanjskih blokih tudi v ostalih skupnih prostorih. Tatvine so zelo pogoste tudi na parkiriščih in v kampih. »V zadnjem obdobju so odtujena predvsem dražja, po nekaj tisoč evrov vredna električna in gorska kolesa,« pojasnjuje Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Policisti lastnikom koles, zlasti tistih večje vrednosti, svetujejo samozaščitno ravnanje. »V kampih naj koles lastniki ne puščajo na prikolicah, prtljažnikih, na avtodomih ali samo priklenjenih na predmete, ker so storilci v zadnjih primerih preščipnili verigo ali jih sneli, tudi odtrgali s prtljažnikov. Kolesa naj bodo v zaprtem prostoru,« opozarja Kos.

»Tudi na splošno naj lastniki dražjih koles ne puščajo brez nadzora, četudi so priklenjena na stabilen predmet. Predlagamo uporabo kvalitetnih ključavnic iz močnih materialov, morebitna elektronska varovala, sledilnike pri dražjih kolesih, zaklepanje v zaprtih prostorih in podobno. Koles naj občani tudi doma ne puščajo na dvoriščih. Naj jih pospravijo v klet, garažo,« še dodaja sogovornik. Policisti raziščejo le majhen delež tovrstnih tatvin, velikokrat tudi zaradi pomanjkljivih podatkov in poznih prijav, dodaja. V pomoč pri preiskavi teh dejanj bo policistom že, če kolo fotografiramo, si o njem zapišemo vse podatke, značilnosti, praske, poškodbe ..., še pojasnjuje Kos.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...