Zadnja analiza voda v kanjonu reke Kokre je pokazala, da se v vodi pojavlja t. i. staro fekalno onesnaženje. / Foto: Gorazd Kavčič

V Kokri našli sledi odplak

Kranjska občina opozarja na problem izlivanja fekalnih voda v Kokro in nedovoljenega odvzema vode neposredno iz reke v sušnem obdobju.

Kranj – Z Mestne občine Kranj pozivajo kmetovalce in gospodinjstva iz vseh občin, ki se nahajajo ob reki Kokri in njenih pritokih, naj odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. »Gre za nedovoljeno in zato tudi kaznivo onesnaževanje narave,« opozarjajo. Ob daljši suši in posledično nizkem vodotoku je velika težava tudi nedovoljen odvzem vode neposredno iz reke, še poudarjajo.

Kršilce obeh prepovedi je težko odkriti, saj Kokra in njeni pritoki tečejo od Jezerskega, Preddvora, Šenčurja, Cerkelj, Tržiča do Kranja, poleg tega gre za hitra, enkratna dejanja, ki jih je težko zaznati na licu mesta, pojasnjujejo na MOK, kjer zato pozivajo vse, ki bi opazili takšna dejanja, da takoj pokličejo 112, »saj gre za resno ogrožanje narave in posledično tudi zdravja ljudi«.

Ob daljši suši in visokih temperaturah, kot jih beležimo v zadnjem obdobju, se vode naravno penijo, telo vode pa v takšnih razmerah izgubi tudi naravno zmožnost prečiščevanja, zato vsako, tudi manjše onesnaženje, lahko povzroči okoljska tveganja, opominjajo na MOK.

Analiza kopalnih voda na neuradnih naravnih kopališčih na Kosorepu in Save, opravljena sredi junija, je sicer pokazala, da so vode varne za kopanje. Naknadna, podrobnejša analiza voda v kanjonu reke Kokre, ki jo je na pobudo Krajevne skupnosti Center in po naročilu MOK izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, pa je ob delnih, mikrobioloških bioloških rezultatih pokazala, da se v vodi pojavlja t. i. staro fekalno onesnaženje. V njej so namreč odkrili mikrobiološke parametre, kot so enterokoki in E.coli, ki so značilni za dlje časa stoječo fekalno vodo, obenem pa nakazujejo nepravilno in nelegalno izlivanje greznic in gnojevke. Bolj podrobni rezultati bodo znani konec julija.

»Kakovost vode je sicer skladna z normativi Uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda, toda ob takšnih enkratnih, prepovedanih dejanjih, ko se posledično povišajo enterokoki in E.coli, voda postane neprimerna za kopanje, predvsem za otroke in najmlajše,« opozarjajo na MOK. O analizi vode v kanjonu reke Kokre je MOK obvestila tudi Inšpekcijo RS za okolje in prostor ter jo pozvala k nadzoru nad izpusti v reko.

Ob daljši suši in posledično nizkem vodotoku je velika težava tudi nedovoljen odvzem vode neposredno iz reke. Rezultati merilnih postaj vodotoka Agencije RS za okolje kažejo, da se med Preddvorom in Kranjem izgubi tudi precej vode, zato na MOK pozivajo, naj ljudje v sušnem času vode ne črpajo iz rek in je ne uporabljajo za zalivanje ali pranje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/4

nedelja

4/8

ponedeljek

5/7

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 4. december 2022

Na ogled jaslic v Furlanijo - Julijsko krajino

SEJMI / Bled, 4. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...