Tudi velikim in bogatim ne sme biti dovoljeno vse!

Preglasna zasebna zabava na Golf igrišču Bled (Royal Bled Golf) v soboto, 9. 7. 2022, je presegla vse meje dopustnega.
 
Na Golf igrišču je bila v noči s sobote, 9. 7. 2022, na nedeljo zabava, ki je trajala od večera pa do četrte ure naslednjega dne. Torej skoraj vso noč. Menda je šlo za praznovanje rojstnega dne gospe, ki ima tam pomemben vpliv. O bogatem ognjemetu niti ne bi izgubljal besed. Povsem nekaj drugega pa je bilo veliko preglasno predvajanje moderne glasbe s poudarjenimi basovskimi toni, ki so se razlegali več kilometrov daleč po okolici. Tako smo bili tudi nepovabljeni prisiljeni poslušati nevšečno glasbo v času, ki je sicer namenjen spanju. Poleg tistih, ki v okolici blejskega golfskega igrišča živimo, je v tem času v kampu Šobec, kampu River kamp in na Bledu ter v okolici že nekaj tisoč turistov.
 
Na kratko povedano, ravnanje odgovornih na Golf igrišču je bilo neprimerno, neodgovorno in za okolje turistične infrastrukture, kar naj bi golfsko igrišče bilo, nedopustno. Dejanje potrjuje mnenje, da Golf igrišče Bled ni več tisto, kar je bilo in kar bi moralo biti. Bilo naj bi pomembna turistična infrastruktura, ki naj bi s prefinjenim občutkom turistom ponujala nepozabna doživetja v športu, ki ni dosegljiv vsem in povsod. Igrišče naj bi bilo sestavni del nadpovprečne turistične ponudbe. Ali to je? Ne, ni. Pa ne zato, ker je igrišče ograjeno z visoko žično ograjo, ali zato, ker normalen dostop onemogoča cestna zapornica, ali zato, ker je za igranje treba plačevati zelo visoke pristojbine, ali morda zato, ker je obisk včasih zaprt ali vsaj nezaželen zaradi »zasebne« uporabe, ali zato, ker je lastnik tujec. Ne, ne zato. Ampak zato, ker tisti, ki skrbijo za igrišče, ne delajo z roko v roki s ponudniki turistične ponudbe v okolju, z namenom, da bi soustvarjali ponudbo visoke kakovosti. Seveda deklarativno temu ni tako, ampak dejanja potrjujejo trditve, da »golfisti« mislijo, da jim je dovoljeno vse. Kaj drugega naj si mislimo tisti, ki smo imeli za tovrstni razmislek na razpolago neprespano noč, in kaj drugega naj si mislijo tisti turistični delavci, ki so v nedeljo zjutraj morali odgovarjati nezadovoljnim turistom, ki so se množično pritoževali zaradi nočnega hrupa.
 
Da odgovorni na Golf igrišču res ne razumejo, kaj so povzročili omenjeno noč, je dokaz odgovor, da so za zabavo imeli dovoljenje Upravne enote Jesenice. Namesto da bi jim bilo žal, da bi se iz napake nekaj naučili in se prizadetim opravičili, ker več po razbijaški noči tako ali tako ne morejo narediti, ostajajo na stališču, da so pač imeli dovoljenje. Posredno to lahko razumemo, da si domišljajo, da je to njihova pravica. Če je res, da so za tak glasbeni dogodek, kakršen je bil, imeli upravno dovoljenje, zasluži najostrejšo kritiko in tudi sankcije tisti, ki je, če je, tako upravno dovoljenje podpisal. Ta birokrat zagotovo nič ne ve o turizmu in javnem redu in miru.
 
In še nekaj je pomembno. Če turistični delavci in vsi tisti, ki si prizadevamo ustvarjati pogoje za trajnostni kakovostni turizem, in tisti, ki si prizadevamo ustvarjati sožitje med turizmom in domačini, ob takih dogodkih ne bomo povzdignili kritičnega glasu, potem nam ni pomoči. Preprečiti moramo neprimerna dejanja samopašnežev, ki jim je bolj pomembna lastna zabava kot pa skupni uspeh in zadovoljstvo. Tako se verjetno ne bi obnašali vplivneži iz Golf igrišča, če bi živeli med nami. Vsiljuje se vprašanje: Ali je res vseeno, kdo je lastnik turističnih kapacitet, če verjamemo v slogan »Turizem smo ljudje«?
 
Zlatko Kavčič, predsednik Turističnega društva Lesce

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...