Izvršna producentka četrtega festivala Kaos Danaja Batinič ter njegova pobudnica in umetniška vodja Maruša Štibelj v objemu zvočnega kolaža Nataše Berk in Jake Bergerja / Foto: Igor Kavčič

V Kranju že četrtič Kaos

Čez poletje v Layerjevi hiši in kulturni četrti Kranja poteka četrti festival sodobnega kolaža Kaos, katerega osrednja tema je tišina. Več kot sto dvajset avtorjev se predstavlja z analognimi, digitalnimi, zvočnimi in video kolaži, na ogled so instalacije in asemblaži domačih in tujih umetnikov.

V ponedeljek, 18. julija, ob 19. uri bo v Layerjevi hiši pogovor z umetnico Michele Landel iz Združenih držav Amerike. Poleg pogovora o temi, ki ji še vedno namenjamo premalo prostora v pogovorih na osebni in družbeni ravni – nasilju nad ženskami –, bodo dogodek povezali z branjem besedil mladih iz gledališke igre dramske skupine Dramatikon, ki so se v pretekli sezoni ukvarjali z besedili Virginie Wolf, ki prav tako v vseh svojih delih naslavlja omenjeno temo. Vrhunec bo fizična manifestacija povezave obeh del – gledališki rekvizit bo postal del umetniškega dela Michele Landel, ki razstavlja v Galeriji Stolpa Škrlovec.

Vsem, ki jih je naslov zavedel, že na začetku sporočamo, da je v Kranju vse v redu in stanje zagotovo ni prav nič kaotično. Nasprotno – letošnji letošnji četrti festival sodobnega kolaža Kaos je v znamenju osrednje teme, to je tišina na različnih ravneh njenega dojemanja.

Tišina? »Pred časom sem brala zanimivo knjigo z naslovom Zgodovina tišine, v kateri med drugim izvemo tudi, da se je koncept tišine skozi zgodovino zelo spreminjal in kako pomembno je v sodobnem svetu razmišljati o tišini oziroma o njeni odsotnosti. Tema se mi je zdela aktualna tudi z likovnega stališča, posebno kolaža, ki je v svoji podobi velikokrat lahko kaotičen. Zanimalo me je, kako v kolažu skozi kaos sodobnega življenja iskati tišino. Tako nekateri umetniški projekti avtorjev, ki smo jih povabili na festival, tišino v likovnem smislu sporočajo vizualno, spet drugi v vsebinskem smislu, na primer predstavljajo tisto, o čemer ne govorimo,« o osrednji temi festivala pripoveduje pobudnica in umetniška vodja, odlična kolažistka Maruša Štibelj. »Moja želja je, da ljudje ob umetniških delih, predstavljenih na festivalu, začnejo razmišljati o tišini, kaj ta ob vsem današnjem hrupu sploh je.«

»Poleg gostov na umetniški rezidenci in umetnikov, ki sta jih povabili kuratorki Maruša Štibelj in Doroteja Kotnik, je 23 avtorjev na odprtem pozivu izbrala mednarodna strokovna žirija v sestavi Eva Mlinar, Bill Noir in Christopher Kurts,« poudarja izvršna producentka festivala Danaja Batinič in dodaja, da se na letošnjo temo tišine veže pet razstavnih sklopov: »Sklop Dotik tišine je na ogled v Galeriji Layerjeve hiše, v Galeriji Stolpa Škrlovec so razstavljena dela na temo Ni časa za tišino, Pogovore s tišino, gre predvsem za zvočno-vizualne projekte, lahko spoznavamo v Layerjevi hiši in v Medprostoru, tu pa sta še sklopa Tišina v Kaosu v Layerjevi hiši in zunanji galeriji Na mestu ter Tišina v Fokusu, ki je na ogled v Layerjevi hiši in Mergentalerjevi ulični galeriji.« Poleg omenjenih razstavišč so tu še zid pred Mestno knjižnico, Stolp Pungert, Vrt gradu Khislstein in Češnjev vrt Layerjeve hiše.

Kolaž in zvok

V kletnem prostoru je na ogled zvočno-vizualni projekt Nataše Berk in Jake Bergerja. »Tudi instalacija je lahko neke vrste kolaž. Sama veliko ustvarjam v digitalnem mediju in v zadnjem času so me vznemirili taki imenovani gifi. Tako sem vzela nekaj gifov in se poskusila poigrati z njimi. Običajno jih ustvarjam v času, ko na nekaj čakam in nastajajo povsem naključno. Ko so me povabili na rezidenco in k sodelovanju z umetnikom, ki se ukvarja z zvokom, sem seveda sprejela ponudbo in mislim, da se je za občutenje najine digitalno-zvočne instalacije vredno spustiti po stopnicah v klet Layerjeve hiše,« je duhovita Nataša Berk.

Mojca Senegačnik je v Medprostor umestila bele, polprosojne papirnate kolaže, ki dajejo vtis s stropa visečih zaves in prostor naredijo mehak in tih. »Skupaj z Williamom Blomstedtom skozi celotno postavitev iščeva tišino v kaosu. Izziv mi je bil že sam prostor za postavitev instalacije, prva soba je bila povsem bela, druga poslikana in nabita z barvami. S postavitvijo sem želela predstaviti tišino v neki megleni pokrajini in s tem poudariti občutek krhkosti, hkrati pa hočem, da je gledalec v postavitvi aktiven, da se sprehodi skoznjo in se dotika tistega, kar ga obkroža,« pojasnjuje Mojca Senegačnik. Hkrati v prostoru tišino prekinejo različni posneti zvoki iz okolice, šuštenje papirja, pogovor med Mojco in Williamom v samem procesu ustvarjanja instalacije … Reakcija obiskovalca je odvisna od tega, kako bo nanj delovalo videno in slišano, bo prisluhnil ali odšel iz tega – recimo mu – labirinta.

O telesu in tabujih

Ameriška umetnica Rachael Jablo, ki živi in deluje v Berlinu, v svojih delih obravnava vprašanja ženskosti, telesa in mitologije v sodobni družbi. Svoj umetniški projekt je tokrat postavila v Mahlerci. Že z dvorišča skozi steklo opazimo kompozicijo metuljčkov, ki se razpredajo po prostoru. Ko stopimo bliže, vidimo, da ne gre za metuljčke, ampak za nekakšne »portrete« maternic, ki izpovedujejo osebne zgodbe o boleznih reproduktivnih organov in njihovih disfunkcijah. Umetnica je opravljala pogovore z ženskami in na podlagi njihovih zgodb predstavila umetniški projekt, ki na neki način spodbuja tudi h govorjenju o temah, ki pogosto še veljajo za tabu.

S temo telesa se ukvarja tudi belgijska umetnica Elke Desutter, ki je fotografirala dele telesa, jih natisnila na fotovinil in z njimi oblikovala prostorsko postavitev. Prepletajo se kože različnih barv z brazgotinami in drugimi posebnostmi, ki zaznamujejo človeško telo. Postavitev si ogledamo v Galeriji Stolpa Škrlovec. »Tokrat je s seboj prinesla pripravljene predloge za kolažno postavitev, v okviru rezidence pa je za naslednje podobne projekte tudi pri nas imela foto srečanja, na katerih je fotografirala dele telesa posameznih ljudi.

Festival bo potekal še do 13. avgusta, v prvem avgustovskem tednu pa bo na sporedu še nekaj zanimivih spremljajočih delavnic na temo kolaža. Kaos, ki vas poleti pričakuje na zgoraj omenjenih prizoriščih, bo zaključil koncert madžarske glasbene skupine Belau.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/16

ponedeljek

5/13

torek

4/13

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Naklo, 13. marec 2023

Orientalski plesi

IZLETI / Naklo, 14. marec 2023

Pohod na Lovrenc

OBVESTILA / Šenčur, 14. marec 2023

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Šenčur, 14. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Dovje, Zgornje Gorje, 14. marec 2023

Usposabljanje za ukrepe kmetijske politike

OBVESTILA / Begunje, 15. marec 2023

Meritve tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Preddvor, 15. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

DELAVNICE / Šenčur, 15. marec 2023

Kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 18:34, 8. marec

(...)Skrbi nas, da se v dozdajšnjih razpravah o spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema zanemarja socialno-emocionalni vidik v vseh njego...