Dopust

Prvi dan dopusta sem oplela vrt, skuhala polnjene paprike in spekla pehtranovo potico.

Srednješolski učitelji nastopimo dopust zadnji med učitelji in tudi jaz sem sedaj na dopustu. Nikakor ne moremo govoriti o počitnicah, tudi mi imamo dopust, natančno so odmerjene minute in ure. Pogosto se sprašujemo, kako bi odmerili človečnost, ljubezen do mladine, ustvarjalnost … mogoče bodo izumili tudi takšen stroj. Bojim se, da bo tedaj res vsega konec. Imam nekaj opravil, ki jih opravim, ko nastopim dopust. Tako sem prvi dan oplela vrt, skuhala polnjene paprike in spekla pehtranovo potico. Vse nekako sodi v poletni čas. Vrta še vedno ne plevem sproti. Tega še nisem usvojila. Čas uide in vrt je bolj podoben džungli kot zelenjavnemu vrtu. Tako sem čebulo preprosto izruvala, čeprav še ni bila zrela, ker se ni dalo ločiti plevela od sadik. Polnjene paprike so poletna hrana. Če bi me vprašali, kaj je moja najljubša jed, bi bile te paprike na lestvici izbora precej na vrhu. Gotovo zato, ker jih ne jemo pogosto, vsaj pri nas ne. Za to potrebuješ nekaj več časa in dopust je taka priložnost. Pehtran je začimba, ki je zrela sedaj. Za potico lahko uporabimo tudi suh pehtran. Sveže je boljše in tako je tudi poletje čas pehtranove potice. Precej preproste jedi, ki so vedno najboljše.

»Pehtranka«, buhteljni, jabolčni ali kaki drugi sadni zavitki so klasične sladice, ki so vedno dobre. Ko smo bili z dijaki na praksi v sedaj že dobro znanem narodnem parku v Avstriji, nam je v naši koči brez elektrike na višini 1810 metrov zmanjkalo kruha. Moko in kvas smo imeli s seboj, mleko je bilo na planini. V koči je bil le star štedilnik na drva, ki je imel tudi pekač. Gotovo poznate takšen štedilnik. V pekaču ni termometra in tak pekač je idealen za peko mesa, saj potrebuje nizko temperaturo. Za peko kruha potrebujemo vsaj 200 °C. Kurili smo ta štedilnik cel popoldan, da smo imeli v prostoru dobesedno savno, in poskusili speči kruh. Malo je bil zažgan, vendar je bil dober. Naslednji dan sem poskusila z buhteljni. Marmelada nam je ostajala, pa smo jo porabili. Testo smo valjali kar s steklenico. Za peko smo uporabili posode brez ročajev, saj ustreznih pekačev ni bilo. Precej črni so prišli iz našega štedilnika ven. Pokrila sem jih s čisto mokro cunjo. Ko smo buhteljne posuli s sladkorjem v prahu, bi sliko lahko poslali v kulinarično revijo. Ko sem jih spekla doma, niso bili tako dobri in še manj lepi. Kruh in pice iz krušne peči so boljši kot iz električnih pečic. Svoje naredi tudi vzdušje, če nečesa ni, je to potem še bolj slastno. Tako smo začeli s poletnimi sladicami v hribih in z njimi nadaljujem doma. Celo profesionalni slaščičarji so mi povedali, da doma pečejo izključno sadne zavitke, pite, narastke. Nobenih krem, strjenk in želatine.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,