V delih različni, v ustvarjalni želji enaki: Ana Leban Januš in Daša Grum / Foto: Igor Kavčič

Likovni duet, ki navdušuje s pozitivno energijo

V Galeriji Atrij je na ogled zanimiva razstava pomenljivega naslova Likovni duet del dveh avtoric različnih generacij – Ane Leban Januš in Daše Grum.

Tržič – Galerija Atrij vas bo vse do sredine avgusta pričakovala v vedrem vzdušju. Spodbujajo in slikajo ga svetle barve in pozitivne zgodbe, ki jih prinašajo motivi na likovnih delih, ki jih predstavljata avtorici Ana Leban Januš in Daša Grum. Naslov razstave Likovni duet likovnici na videz združuje, življenjsko obdobje, v katerem sta, in sprehod med njunimi deli pa nas prepriča tudi v njuno različnost.

A poglejmo najprej, kaj ju združuje. Obe sta na neki način na začetku svoje ustvarjalne poti, Ana Leban Januš je s slikanjem intenzivno začela v zadnjih letih, še zlasti odkar se je pred letom upokojila, Daša Grum je študentka drugega letnika kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, druži ju močna želja po likovnem ustvarjanju, v njunih sicer realističnih podobah vselej lahko zaznamo nekaj več, tako ljubezen do narave kot neki globlji odnos do naslikanega, ne nazadnje pa ju druži tudi dejstvo, da sta obe likovno znanje v različnih obdobjih nabirali pri žal nedavno preminulem mentorju slikarju Vinku Hlebšu.

»Vesela sem, da lahko prvič samostojno razstavljam tudi v domačem okolju,« je povedala upokojena vzgojiteljica iz Tržiča Ana Leban Januš; da se je pred tremi leti pridružila slikarski skupini Katarine Vidmar, v kateri še vedno sodeluje. »Z mentorico, ki prihaja iz Črnomlja, slikamo v različnih okoljih po Sloveniji, na Krasu, v Izoli, Sečovljah, pri izviru Kamniške Bistrice …, kjer v naravnih lepotah črpamo navdih za naša likovna dela.« Ustvarja v glavnem v tehniki akvarel, tokrat pa se na razstavi predstavlja predvsem z akrili na platnu. Kot sama pove, na slikah ne izraža le tega, kar vidi v naravi, ampak vanje želi vdahniti energijo, ki jo določen motiv izžareva in jo sama ob slikanju začuti. Njene slike so na neki način tudi izraz njene duše.

Dašo Grum iz Podljubelja likovno ustvarjanje navdihuje že od ranega otroštva. »Že v osnovni šoli sem veliko risala z barvicami, kasneje z akvareli in v nekem obdobju še posebej s flomastri markerji. »Rišem in slikam, kar me inspirira, določene barve in oblike, k iskanju motivov pa me spodbujajo tudi razni dogodki, ki mi ostajajo v spominu,« pove Daša; da v prostem času veliko riše in slika z akvareli in pasteli, na akademiji pa seveda več kipari. »V zadnjem času me navdušujejo manjši kipci iz gline ter mavca, razmišljam pa tudi o drugih materialih, kot sta poliester in kamen.« Motivno jo zanimajo izmišljene in domišljijske podobe ter vse, kar je v naravi. Na tokratni razstavi se predstavlja predvsem z ilustracijami, pastelnimi slikami in nekaj malimi plastikami, naj gre za abstraktni motiv ali portret.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3