Solidarnost

Ključno sporočilo je, skupaj zmoremo in lahko uspešno gospodarimo v zahtevnih razmerah, posameznik ne more.

Na naši izmenjavi v bisfernem parku Nockberge smo se srečali s profesorjem münchenske univerze, ki je strokovnjak za divje zveri. Snemali so dokumentarni film o življenju v Alpah. Sodelovali smo kot skupina mladih, ki z gorskim vodnikom hodi po hribih. Zvečer smo se s profesorjem pogovarjali o tematiki, ki jo proučuje, in pritegnilo me je njegovo pripovedovanje o življenju v težkih življenjskih razmerah, kot je tudi alpski svet. Problemi so povsod enaki – mladi se odseljujejo, tradicionalno kmetijstvo opuščajo, gozd se zarašča, turisti prihajajo in s svojo prisotnostjo močno spreminjajo in obremenjujejo zelo občutljivo okolje. Najboljši način gospodarjenja v takih razmerah je nekakšno skupno gospodarjenje, solidarnost, sodelovanje med lastniki in uporabniki. Pokrajina mora biti vzdrževana. Domačini so stoletja vedeli, kaj je sonaravni in trajnostni razvoj. Če bi sekali preveč, bi erozija uničila gozdne sestoje. Če niso urejali hudournikov, jim je voda naredila škodo. Osnovni dejavnik v prostoru je kmetijstvo. Včasih je bilo ponekod iskanje rude, vsekakor pa pašništvo in gozdarstvo. Zadnja elementa v taki pokrajini sta šport in rekreacija. Razumela sem, da gre kot za nek način skupnega gospodarjenja, pašnih skupnosti, kjer je natančno določeno, katera opravila je treba opraviti v katerem letnem času. Določeno je tudi, kaj storiti z ljudmi, ki kršijo napisana pravila. Tak način je bil uspešen, dokler so na območju gospodarili in ga izkoriščali, kolikor so potrebovali in kar so naravne zmogljivosti okolja. Ko nekdo želi imeti več, se zatakne. Pravila gospodarjenja so bila zapisana, podobno kot statuti srednjeveških mest ali cehovska pravila. Z dobo industrializacije se je svet začel vrteti hitreje. Več, višje, hitreje, vrednota je imeti več kot drugi. Profesor je želel povedati, da v takih zahtevnih in težkih naravnih okoliščinah, kot je tudi alpski svet, kapitalizem ni najboljša oblika gospodarjenja. V takih območjih skupaj gradijo ceste, infrastrukturo. Ključno je, da mladi ostajajo, da se ne selijo v doline. Dajo jim štipendije, kjer lahko opravljajo različne poklice, ki niso nujno vezani le na kmetijstvo ali turizem. Uvajajo avtobusne linije, gradijo kulturne domove, telovadnice. Narodni park Nockberge je nastal, ko so tukaj nameravali zgraditi smučišče. Bil bi povezovalni člen med dvema velikima smučiščema v neposredni bližini. Vendar so se lastniki zemljišč uprli. Na referendumu so izglasovali proti in tako je nastal narodni park. Ima svoje prednosti in slabosti. Ključno sporočilo je, skupaj zmoremo in lahko uspešno gospodarimo v zahtevnih razmerah, posameznik ne more. To velja še kje drugje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!