Stavbo nekdanjega Telovadnega društva Partizan v Radovljici so konec tedna začeli rušiti. Kot so poudarili investitorji, so spominsko ploščo, ki je bila nameščena na pročelju, skrbno odstranili in poskrbeli za restavracijo, nato pa jo bodo umestili v kompleks novega objekta. / Foto: Nik Bertoncelj

Ta teden rušijo stari Partizan

Zapuščeno in propadajočo stavbo nekdanjega Telovadnega društva Partizan v Radovljici so konec tedna začeli podirati. Investitor načrtuje, da bo na njenem mestu že jeseni začel graditi nov stanovanjsko-poslovni objekt.

Radovljica – Konec tedna so začeli podirati stavbo nekdanjega TVD Partizan v središču Radovljice. Ko bodo z zemljišča odstranjeni še zadnji ostanki starega poslopja, ki ga je pred dobrim stoletjem kot Telovadni dom postavilo sokolsko društvo, bo investitor, družba Radman, na njegovem mestu začela graditi nov poslovno-stanovanjski objekt.

Tudi devet stanovanj

Kot je povedal arhitekt Egon Murič, so morali pri načrtovanju novogradnje upoštevati dokaj stroge zahteve, ki jih je v prostorske dokumente za centralno območje Radovljice zapisala občina, pa tudi vse kulturno-varstvene pogoje. Na mestu nekdanje stavbe TVD Partizan bo tako v prihodnje stal sodoben dvodelni objekt, ki bo manjših dimenzij, kot je bil stari. Prostori v pritličju bodo namenjeni poslovni dejavnosti, dve nadstropji in mansarda pa skupaj devetim stanovanjem. V kompleksu bodo uredili tudi manjšo dvorano, namenjeno športni oziroma kulturni dejavnosti, garažni prostori bodo urejeni v kleti, je še pojasnil Murič.

Stavba, v kateri so bile v zadnjem obdobju društvene pisarne in telovadnica, je bila prazna že skoraj desetletje. Iz nje sta se v nove prostore ob športnem parku zadnja preselila planinsko društvo in Športna zveza Radovljica.

Pred tem je imela bogato zgodovino. »Pri gradnji so sodelovali vsi člani sokolskega društva, tudi ženske in otroci,« je pred časom ob izidu publikacije Spomenica Sokolskega doma v Radovljici ob njegovi 95-letnici pojasnil soavtor Jure Sinobad.

»V prostorih Sokolskega doma je pod vodstvom Jakoba in Marice Špicar skoraj dve desetletji deloval znameniti Sokolski oder, ki se je v letih 1921–1941 postopoma razvil v najpomembnejše gledališče na Gorenjskem. Sobotne predstave so bile namenjene domačinom, ob nedeljah pa so se v Radovljico pripeljali ljubitelji in poznavalci gledališča iz vse Gorenjske pa tudi iz Ljubljane,« je tudi razložil Sinobad.

Sokolski dom se je po drugi svetovni vojni preimenoval v Telovadni dom. Pod njegovo streho so delovali tudi kino, knjižnica in glasbena šola. Sredi šestdesetih so ga temeljito prenovili, v zadnjih desetletjih pa je bila v množični uporabi predvsem telovadnica.

Do osamosvojitve Slovenije je bila lastnica stavbe Zveza za telesno kulturo Slovenije, kasneje pa Športna unija Slovenije, ki je objekt prepustila nezadržnemu propadanju in ga nato prodala zasebnim lastnikom. Zadnji lastnik se je vendarle odloči izkoristiti potencial, ki ga ponuja lokacija v središču mesta. Kot pravi Murič, bodo, če bo šlo vse po načrtih, novi objekt začeli graditi še letos.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 73 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/29

nedelja

11/30

ponedeljek

15/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kropa, 14. avgust 2022

Marija, mati ljubljena

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...