Pobudnik in dolgoletni umetniški vodja Festivala Bled violinist Jernej Brence je letos pripravil izjemno raznolik glasbeni program. / Foto: Igor Kavčič

Od Opere Pannonice do Laibachov

Z včerajšnjim uvodnim koncertom, na katerem so Nova nebesa pričarali Zoran Predin in Lačni Franz, se je začel 27. Festival Bled. Do 19. julija festivalski spored ponuja trinajst žanrsko raznolikih koncertnih večerov z enim skupnim imenovalcem – kakovostna glasba.

Festival Bled ima več kot četrtstoletno tradicijo in ta ne pojenja, ravno nasprotno je letos – že če pogledamo v festivalski program – ta še bolj trdna. Festival je, čeprav zaradi različnih omejitev ob epidemiji nekoliko okrnjen, potekal tudi v preteklih dveh letih, letos pa bo ponovno zaživel v polnem sijaju.

Festivalsko dogajanje že od vsega začetka poteka v dveh delih, čez dan pri priznanih profesorjih potekajo mojstrski tečaji za violino, violo, violončelo in komorno glasbo, večeri pa so namenjeni koncertom. Mojstrske tečaje violine bodo letos vodili violinisti Michael Frischenschlager, Anke Schittenhelm, Sandor Javorkai, Saewon Suh, Helfried Fister (tudi viola) in Jernej Brence (še viola in komorna igra) ter violončelistka Karmen Pečar Koritnik. »Razredi so polno zasedeni, ob tem pa naj dodam, da bo letos med mladimi glasbeniki tudi šest violinistov, ki se bodo septembra udeležili prestižnega tekmovanja Fritz Kreisler na Dunaju,« je povedal violinist Jernej Brence, pred 27 leti ustanovitelj festivala, že nekaj let pred tem pa s prijatelji violinisti z Dunaja tudi pobudnik koncertov klasične glasbe na Bledu.

Posebno bogat bo letošnji koncertni program, ki ob klasični glasbi zajema še druge glasbene zvrsti, od progresivnega in akustičnega roka do etna. »Naše vodilo pri izboru nastopajočih ni 'za vsakogar nekaj', ampak ponuditi raznoliko, a tudi kakovostno glasbo. Polovica koncertov bo tako klasičnih, polovica pa bo mešanica etna, roka in popularne glasbe,« poudarja sogovornik in pri tem posebej omenja klavirski recital odličnega mladega slovenskega pianista Maka Munija Mihevca ter koncert Berlin Tokyo Quarteta, katerega idejni oče je bil slavni japonski komponist Tošio Hosokava. Kot pove Brence, bo kvartet prvič na večjem festivalu igral lani na zgoščenki izdano Kvartet-Simfonijo Gavriila Popova. Operni ansambel Opera Pannonica, ki prihaja iz Osijeka, bo izvajal priljubljene arije in duete Straussa, Leharja, Kalmana, Mozarta, Verdija, naslednji dan pa bodo solisti Opere Osijek izvedli še sakralni program ob spremljavi nedavno prenovljenih orgel v cerkvi sv. Martina. Nekaj posebnega bo tako za oči kot ušesa zagotovo orkester 32 harmonik priznanega belgijskega mojstra Luda Mariëna.

Na festivalu vedno oder ponudijo tudi mladim izvajalcem. Ti bodo nastopili na večeru Violinomania, Velvetspace pa je svoj program naslovil že tradicionalno odlični ansambel Cello attacca!, ki ga vodi Karmen Pečar Koritnik. Tokrat bodo v svoje vrste povabili Zvezdano Novaković, glasbenico in odlično vokalistko, ki išče nove izzive v bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu. Še eno presenečenje tokratnega programa poudarja Jernej Brence: »Z Orkestrom Slovenske vojske nam je uspelo združiti etno ansambel Balkan Boys, v projektu Gypsyland pa bodo pripravili pravo etno zabavo. Naj dodam še nastop odličnega igralca, pevca in imitatorja Klemena Slakonje, ki bo ob spremljavi Small Banda izvedel glasbeno komedijo. V programu pa se letos priklanjamo tudi legendam, ki so v slovenski glasbeni kulturi pustile velik pečat – Zoran Predin, Iztok Mlakar in zadnji dan festivala še Laibach.«

Koncerti bodo potekali na tradicionalnih prizoriščih, večina v Festivalni dvorani, dva v cerkvi sv. Martina, eden na gradu, z Iztokom Mlakarjem pa se vrača tudi prizorišče Belvedere. Tudi tokrat si festivala ni mogoče zamisliti brez sodelovanja Zavoda za kulturo Bled in Občine Bled, ki je – zanimivo – v sedanjem obsegu celo mlajša kot Festival Bled. Zanj si že 27. leto velja rezervirati prvo polovico julija. Že od včeraj naprej na koncertu Nova nebesa Zorana Predina in Lačnega Franza, na katerem so igrali akustični program za sedečo publiko. Pa poglejmo in prisluhnimo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...