Godba Gorje letos praznuje 115 let delovanja. / Foto: arhiv Godbe Gorje

Sto petnajst let Godbe Gorje

Začetki Godbe Gorje segajo v leto 1907, ko je bila uradno ustanovljena v okviru gasilskega društva, kasneje pa se je podala na samostojno pot. Med obema svetovnima vojnama je njeno delovanje zamrlo, po koncu vojne pa je godbena dejavnost v Gorjah spet zaživela.

Godba Gorje se je kot prva godba v Sloveniji leta 1969 oblekla v narodne noše in že takrat postavila smernice videza slovenskih godb. Leta 1986 je odšla na prvo turnejo v Francijo, v mesto Villefranche de Rouergue, in tam kot skupina iz tedanjega vzhodnega bloka navdušila ljudi do te mere, da so ustanovili Klub prijateljev Slovenije, s katerimi si še danes izmenjujejo obiske. Godba je od takrat redno obiskovala festivale v različnih mestih po Evropi, od Češke, Slovaške do Španije in Severne Irske. Leta 2003 so se odpravili na festival trubačev v Gučo, istega leta pa so imeli tudi turnejo na karibski otok Martinique. Odpravili so se tudi v Španijo v Castellón de la Plana in v Villefranche de Rouergue. V letu 2015 pa je bila meseca maja na obisku pri prijateljski godbi v bavarskem mestu Meeder, nastopila je tudi na paradi ob odprtju Oktoberfesta. "Največji čar gorjanske godbe je njena prepoznavnost v svetu in narodne noše. Pri igranju vedno pazimo na kvaliteto, za kar je najbolj zaslužen naš dirigent. V okolici Bleda in na Bledu ter tudi drugje nastopamo na skoraj vseh večjih prireditvah," je povedal predsednik Jan Potočnik.

Etno tradicija gorjanske godbe

Godbi dirigira Klemen Repe, ki je član godbe že od mladosti in je tudi edini akademsko izobraženi glasbenik v stalnem amaterskem sestavu Godbe Gorje. Kot dirigent je godbo vodil že med letoma 1992 in 1993, nato pa je zaradi študijskih obveznosti dirigiranje prepustil drugim. Vrnil se je leta 2002 in od takrat je nepogrešljiv del godbenega sestava. V svojem dirigentskem stažu je za Godbo Gorje napisal vrsto priredb tako domačih kot tujih avtorjev, ponosni so na njegova avtorska dela, kot so Pod Triglavom, Veselo po Gorenjski in še mnoge druge. Gorjanska godba je ponosna tudi na svoje častne člane, to so: Alain Blanchard, Ciril Kocjančič, Bogo Pikš in Alojz Velkavrh.

Godba, ki trenutno združuje 46 registriranih članov, od tega je nekaj več kot 30 aktivnih, v skladu s svojo etno tradicijo večinoma izvaja repertoar, sestavljen iz slovenskih skladb, kot so Avsenikovi valčki in polke Lojzeta Slaka. Podajo se tudi v vode zabavne glasbe, v repertoar vključijo glasbo tujih avtorjev in filmsko glasbo. Pred epidemijo so letno zabeležili več kot dvajset nastopov. "Sedaj pa je kulturnega dogajanja in s tem tudi prireditev manj, a nadejamo se, da se bo to stanje kmalu izboljšalo," je povedal Potočnik in dodal: "Že pred epidemijo smo skrbeli, da bi bilo med nami vse več mladih, vendar je pri takšni poplavi dejavnosti težko dobiti in obdržati nove člane. Z epidemijo se je ta problem še povečal. Trudimo se in sodelujemo z Glasbeno šolo Radovljica in lokalnimi glasbenimi šolami, na ta način skušamo pridobiti čim več mladih." Med epidemijo vaj godba sicer ni imela, tudi na daljavo ne. "Spremljali smo omejitve in takoj, ko je bilo možno, smo se v skladu z ukrepi srečali. Tako smo prebrodili epidemijo, ki pa je vseeno pustila posledice na kondiciji in tudi zagnanosti pri ustvarjanju," je dodal Potočnik.

Ob jubileju tridnevno slavje

Ob visokem jubileju so pripravili tridnevno prireditev v Gorjah in okolici, kamor so povabili tudi druge slovenske godbe. "Za tridnevno slavje smo se odločili, ker v Gorjah dolgo časa ni bilo veselice in zabavnih prireditev. Sklenili smo, da jubilej na slavnosten način zaznamujemo skupaj z Gorjankami in Gorjanci ter vsemi godbenicami in godbeniki, ki smo jih povabili. Bilo je res 'fletno'," je pojasnil Potočnik.

Ob jubileju so izdali tudi zgoščenko, ki nosi naslov Avsenikove melodije z Godbo Gorje. "S tem smo počastili Avsenike, za tak repertoar pa smo se odločili tudi zato, ker igramo veliko njihove glasbe. Zahvala gre tudi našemu dirigentu Klemenu Repetu za vse napisane priredbe ter strokovnost pri snemanju in na vajah. Zgoščenko sestavlja več kot deset Avsenikovih skladb, od Pastirske pa vse do vsem znane Na Golici," je povedal.

Ob koncu je Potočnik še poudaril, da je njihova največja želja, da bi v svoje vrste pridobili čim več mladih, s tem pa zagotovili, da bi tradicija Godbe Gorje živela naprej. "Stremimo k temu, da se imamo lepo, zato večkrat organiziramo tudi neformalna druženja, kot so pikniki, smučanje, pohodi na Triglav, kamor gremo zelo radi – in ob tem se zahvaljujemo Planinskemu društvu Gorje za gostoljubnost v svojih planinskih postojankah," je sklenil sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

13/29

torek

15/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...