Nekaj namigov za poletno branje / Foto: Igor Kavčič

Zgodbe iz preteklosti za naš čas

Pri Mladinski knjigi sta izšla literarna prvenca avtoric v tretjem življenjskem obdobju, pesniška zbirka izkušenega pesnika in zgodba o odporu proti diktaturi.

Barčica, ki krasi naslovnico knjige z naslovom Drobnarije avtorice Mete Hočevar že nekaj časa pluje med bralci. Arhitektka, scenografka, režiserka ter pedagoginja Meta Hočevar je namreč januarja življenjski jubilej zaznamovala tudi z izdajo svojega leposlovnega prvenca. »Nekako je bilo treba možgane ohraniti delavne, razburkane. Začela sem brskati po starih zapiskih, pa se je kar nabralo nekaj materiala. Čas korone je bil zame zelo zanimiv, bil je čas tišine in samote, čeprav mi ob pisanju ni bilo prav nič dolgčas,« je povedala avtorica Drobnarij, ki v knjigi niza zgodbe, prizore in občutke, ki so zaznamovali njeno odraščanje in osebnost. Meja med tem, kje se konča resnica in kdaj se začne fantazija, je, kot pravi v knjigi, zabrisana. »Zato ne morem reči, da je to, kar lahko berete v knjigi, nekaj avtobiografskega, saj mi je bil užitek pri pisanju prav občutek, kako se lahko meja med neko zgodbo in fantazijo izbriše.«

Knjiga ima tri dele, ki jih je avtorica naslovila Mama, Španski bezeg in Vse je igra, vseskozi pa nas spremlja rdeča nič močnih žensk treh generacij. »Spomnim se, da naj punce ne bi žvižgale. Moja mama je kar naprej žvižgala. Mene ni toliko zanimalo, kaj se spodobi in kaj ne, vedno pa me je gnala radovednost, na primer kakšno hišo narediti,« pove Meta Hočevar, po stroki arhitektka, v svojem poklicnem življenju pa se je povsem posvetila gledališki scenografiji in kasneje tudi režiji. Drobnarije so knjiga o radovednem življenju.

Pesnik, dramatik in esejist Ivo Svetina predstavlja svojo triintrideseto zbirko pesmi z naslovom Méle. Gre za zbirko ljubezenske in erotične poezije, v kateri pesnik spaja evropsko in orientalsko tradicijo. V knjigi je 371 ljubezenskih pesmi, pri čemer Svetina ne pristaja na hrepeneče opevanje nikoli dosegljive ljubezni, kakršno so poznali trubadurji in romantiki, ampak opeva ljubezen do ženske, ki je čutna in duhovna obenem.

V zbirki prvenci pa je izšla knjiga kratkih zgodb Nine Majer z naslovom Roža za konfliktno osebo. Nina Majer (kot pisateljica se je namreč odločila za svoj dekliški priimek) je upokojena osnovnošolska učiteljica slovenščine in angleščine, ki je v poklicni dobi objavljala predvsem strokovne članke v revijah, od nekdaj pa že piše tudi leposlovna besedila. Njen prvenec je zbirka kratkih zgodb, ki se odvijajo v treh okoljih: družinskem, šolskem in futurističnem, ki nas čaka v bližnji prihodnosti. »V zgodbah pišem o družini kot osnovni celici družbe, v kateri se dogaja veliko psihičnega nasilja nad otroki, ali bodo ti razvili vse svoje potenciale, bodo dosegli dovolj točk za šolo, v katero se bodo vpisali, dotaknila pa sem se tudi pedofilije,« pove avtorica, ki se v nadaljevanju loteva tudi medvrstniškega nasilja v šolah, zadnji sklop zgodb pa je postavljen v prihodnost z bojaznijo, da se bo način nadzorovanja nad posameznikom, kot se zdaj prakticira, tudi v prihodnje nadaljeval.

V zbirki Premiki pa je izšla nova knjiga Normana Ohlerja, avtorja mednarodne uspešnice Popolna omama – Droge v 3. rajhu. Tokrat gre za knjigo z naslovom Harro in Libertas, v kateri se vrne k tematiki nacistične Nemčije in po resnični zgodbi ustvari literarni portret mladega para v osrčju nemškega odporniškega oziroma protinacističnega gibanja pred in med drugo svetovno vojno. To sta mož in žena, Harro Schulze - Boysen in Libertas Haas - Heye, ki sta vzpostavila odporniško omrežje v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bil Hitler v vzponu. »Pisec ni imel namena napisati še ene knjige iz tega mračnega obdobja svetovne zgodovine, ko pa ga je sin enega akterjev odporniškega gibanja spodbudil za to, se je vendarle lotil pisanja,« pojasnjuje prevajalka Neža Božič. Tragična zgodba zakoncev, ki jo spremljamo med letoma 1933 in 1942, ponuja zanimiv vpogled v svet mladih, liberalnih Berlinčanov, katerih svobodomiselni način življenja se je znašel v primežu nacizma. Knjiga je močno podprta z arhivskimi viri, tudi fotografijami.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...