Zgoraj od leve proti desni: učiteljica Mateja Mrak, Hana Jelovčan, Sara Kete in Tinkara Markun, v spodnji vrsti pa Eva Zoja Iljaš, Angela Hribar in Nina Naglič/ Foto: Dina Kavčič

Spoznali naš časopis

Učencem Osnovne šole Simona Jenka, ki so v preteklem šolskem letu obiskovali obvezni izbirni predmet šolsko novinarstvo, je naša sodelavka Dina Kavčič predstavila Gorenjski glas.

Sara Kete je sklenila, da je novinarstvo lep poklic, saj si z novicami vedno na tekočem in spoznaš veliko ljudi. "Res pa je, da poklic novinarja ne traja osem ur, tako kot običajni poklici, ampak moraš včasih delati tudi ves dan, zgodi se tudi, da se delo zavleče pozno v noč."

»Pripovedovala nam je o zgodovini časopisa in novinarskem poklicu. Izvedeli smo, da je bil časopis prvič izdan že davnega leta 1900, a je vmes zaradi vojne za nekaj let prenehal izhajati. Od leta 1947 pa vse do danes – torej 75 let – je eden izmed časopisov, ki ljudi informira, izobražuje in zabava,« je obisk sodelavke Dine Kavčič povzela osmošolka Sara Kete in priznala, da so mladi novinarji gostjo navdušeno poslušali. "Strinjali smo se, da je bil njen obisk češnja na vrhu torte in je lepo zaokrožil zadnjo uro izbirnega predmeta."

Pri predmetu šolsko novinarstvo jim po besedah Sare Kete sicer nikoli ni bilo dolgčas. "Polne roke dela smo imeli z intervjuvanjem učencev in pisanjem prispevkov za šolsko spletno stran. Pri urah smo se pogovarjali o novinarski etiki, razliki med posameznimi novinarskimi zvrstmi, urednikovanju in urejanju prispevkov, se udeležili posameznih literarnih in fotografskih natečajev, se učili kako pripraviti intervju, lektorirali članke, debatirali o posebnostih vojnega novinarstva, razglabljali o tehnični opremi novinarja in se pripravljali na medobčinski otroški parlament." Napisali so tudi članek o vrtcu in celo horoskop za letošnje leto. Pisali so prispevke o dnevih dejavnosti, taborih in različnih svetovnih dogodkih. Organizirali so tekmovanje za najboljšo pustno masko, likovni natečaj in Jenkov dan. "Vrhunec našega dela pa je bila izdelava literarnega glasila Vaje, ki izhaja že vse od leta 1959/60 in ga dobi vsaka družina, katere učenec obiskuje našo šolo."

Sara Kete je sklenila, da je novinarstvo lep poklic, saj si z novicami vedno na tekočem in spoznaš veliko ljudi. "Res pa je, da poklic novinarja ne traja osem ur, tako kot običajni poklici, ampak moraš včasih delati tudi ves dan, zgodi se tudi, da se delo zavleče pozno v noč." Izvedeli so še, kakšno izobrazbo potrebuje novinar, Dina Kavčič pa jih je razveselila z darili – svežim petkovim časopisom, koledarjem, svinčnikom in odsevnikom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/9

sreda

-4/11

četrtek

-2/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

ŠPORT / Zgornja Bela, 1. februar 2023

Telovadba za najlepša leta

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

IZLETI / Kranj, 2. februar 2023

Na Sv. Jošt

DELAVNICE / Tržič, 2. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.