Zgoraj od leve proti desni: učiteljica Mateja Mrak, Hana Jelovčan, Sara Kete in Tinkara Markun, v spodnji vrsti pa Eva Zoja Iljaš, Angela Hribar in Nina Naglič/ Foto: Dina Kavčič

Spoznali naš časopis

Učencem Osnovne šole Simona Jenka, ki so v preteklem šolskem letu obiskovali obvezni izbirni predmet šolsko novinarstvo, je naša sodelavka Dina Kavčič predstavila Gorenjski glas.

Sara Kete je sklenila, da je novinarstvo lep poklic, saj si z novicami vedno na tekočem in spoznaš veliko ljudi. "Res pa je, da poklic novinarja ne traja osem ur, tako kot običajni poklici, ampak moraš včasih delati tudi ves dan, zgodi se tudi, da se delo zavleče pozno v noč."

»Pripovedovala nam je o zgodovini časopisa in novinarskem poklicu. Izvedeli smo, da je bil časopis prvič izdan že davnega leta 1900, a je vmes zaradi vojne za nekaj let prenehal izhajati. Od leta 1947 pa vse do danes – torej 75 let – je eden izmed časopisov, ki ljudi informira, izobražuje in zabava,« je obisk sodelavke Dine Kavčič povzela osmošolka Sara Kete in priznala, da so mladi novinarji gostjo navdušeno poslušali. "Strinjali smo se, da je bil njen obisk češnja na vrhu torte in je lepo zaokrožil zadnjo uro izbirnega predmeta."

Pri predmetu šolsko novinarstvo jim po besedah Sare Kete sicer nikoli ni bilo dolgčas. "Polne roke dela smo imeli z intervjuvanjem učencev in pisanjem prispevkov za šolsko spletno stran. Pri urah smo se pogovarjali o novinarski etiki, razliki med posameznimi novinarskimi zvrstmi, urednikovanju in urejanju prispevkov, se udeležili posameznih literarnih in fotografskih natečajev, se učili kako pripraviti intervju, lektorirali članke, debatirali o posebnostih vojnega novinarstva, razglabljali o tehnični opremi novinarja in se pripravljali na medobčinski otroški parlament." Napisali so tudi članek o vrtcu in celo horoskop za letošnje leto. Pisali so prispevke o dnevih dejavnosti, taborih in različnih svetovnih dogodkih. Organizirali so tekmovanje za najboljšo pustno masko, likovni natečaj in Jenkov dan. "Vrhunec našega dela pa je bila izdelava literarnega glasila Vaje, ki izhaja že vse od leta 1959/60 in ga dobi vsaka družina, katere učenec obiskuje našo šolo."

Sara Kete je sklenila, da je novinarstvo lep poklic, saj si z novicami vedno na tekočem in spoznaš veliko ljudi. "Res pa je, da poklic novinarja ne traja osem ur, tako kot običajni poklici, ampak moraš včasih delati tudi ves dan, zgodi se tudi, da se delo zavleče pozno v noč." Izvedeli so še, kakšno izobrazbo potrebuje novinar, Dina Kavčič pa jih je razveselila z darili – svežim petkovim časopisom, koledarjem, svinčnikom in odsevnikom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.