Udeleženci mednarodnega srečanja knjižničarjev v Mestni knjižnici Kranj / Foto DRagan

Knjižnice v lokalnem okolju

Pred dnevi je v Mestni knjižnici Kranj potekalo mednarodno srečanje v okviru projekta Newcomer (Erasmus+) z naslovom Vloga knjižnic v lokalnem okolju.

Kranj – Mestna knjižnica Kranj v dvoletnem mednarodnem projektu Newcomer (Erasmus+), katerega cilj je ustvariti mrežo knjižnic, ki se pri svojem delu še zlasti osredotočajo na lokalno skupnost, v kateri delujejo, sodeluje od leta 2020. Srečanja, ki so ga v prvi polovici junija pripravili v Kranju, so se udeležili direktorji splošnih knjižnic in njihovi sodelavci ter partnerji v projektu iz Slovenije, Nemčije, Belgije, Danske, Nizozemske, Italije in Češke, skupaj več kot petdeset sodelujočih.

Na vsebinsko bogatem in raznolikem srečanju je 22 predavateljev tako s knjižničarskega kot akademskega okolja predstavilo 19 prispevkov na temo formalnega in neformalnega izobraževanja knjižničarjev, povezovanja knjižnic z lokalnim okoljem, organizacij, ki delujejo na področju knjižničarstva doma in v tujini ter dobrih projektov, ki so se že implementirali v dobre prakse in razmišljanja o prihodnosti knjižnic.

Strokovni del posvetovanja je odprla direktorica organizacije Public Libraries 2030 Ilona Kish, ki je predstavila organizacijo in koncept projekta Newcomer. V nadaljevanju so v široki debati spregovorili direktorji v projekt vključenih knjižnic iz prej omenjenih držav. Drugi sklop predavanj je bil namenjen predstavitvi delovanja slovenskega knjižničnega sistema, knjižničarskih organizacij in dobrim praksam. Odprli sta ga Alenka Štrukelj iz Andragoškega centra Republike Slovenije in Maja Kenda iz Mestne knjižnice Kranj, ki sta v prispevku Družine, pismenost, knjižnice predstavili pomen družinske pismenosti na nacionalnem nivoju in uspešen projekt Družinsko branje, ki ga v Kranju uspešno izvajajo že osem sezon. Nina Svetelj iz Mestne knjižnice Kranj je v zanimivem prispevku s kratkim filmom predstavila projekt EU Challenge, Aleš Klemen iz Mestne knjižnice Ljubljana pa je predstavil delovanje Združenja splošnih knjižnic in glavne cilje nove strategije za splošne knjižnice, ki je v postopku sprejemanja. Zadnji sklop predavanj je bil namenjen dobrim praksam iz različnih slovenskih knjižnic. V času napornega strokovnega dneva in po njegovem zaključku so se med udeleženci stkala nova poznanstva, odprle so se različne razprave o prihodnosti poklica.

Drugi dan srečanja so partnerji projekta obiskali novi Medgeneracijski center in Knjižnico Blaža Kumerdeja na Bledu ter Knjižnico Antona Tomaža Linharta v Radovljici in se udeležili turističnega vodenja po Kranju z ogledom rovov pod mestom. Strokovno je srečanje pomenilo pomembno povezovanje strokovnjakov na mednarodni ravni in predstavitev stanja slovenske knjižničarske stroke navzven. "Organizacija dogodka je zahtevala izkušnje in hitre, premišljene poteze, saj smo se partnerji v projektu za tovrstno srečanje odločili šele v začetku maja v Pragi," je povedala Maja Vunšek, direktorica Mestne knjižnice Kranj, ki je srečanje organizirala. "Tovrstna izmenjava dobrih praks, idej in vpogleda v delovanje splošnih knjižnic, ob enem pa možnost osebnega stika s strokovnjaki s področja, je bila izredna priložnost za vse nas. Srečanj, kot je bilo to, ni veliko, zato so ga kolegice in kolegi iz Slovenije sprejeli s hvaležnostjo in navdušenjem."

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...