Otroci so na klekljarski ustvarjalnici klekljali rožice za šopek šestdesetih klekljanih rož.

Čipkarski dnevi v znamenju jubileja

V Železnikih so se predvčerajšnjim iztekli jubilejni, šestdeseti Čipkarski dnevi, ki so tudi tokrat privabili lepo število obiskovalcev. Čipko z motivom srca
po vzorcu, ki ga je narisala domačinka Jana Rihtaršič, je na tekmovanju klekljajo devet klekljaric in klekljar.

Na jubilej prireditve se je nanašala tudi razstava domačih klekljaric v galeriji muzeja z naslovom 60 rož za 60 Čipkarskih dni, ki poteka še do 11. julija. V kulturnem domu si je bilo možno ogledati letno razstavo čipk, ustvarjenih v Čipkarski šoli Železniki, brezmejne mojstrovine iz zakladnice domačih mojstric.

Železniki – Najbolj živahno je bilo v Železnikih minulo nedeljo, na zadnji dan šestdesetih Čipkarskih dnevov, ko je potekalo osrednje dogajanje klekljarskega festivala. Ta je vrhunec dosegel popoldne, ko so na prizorišču pred plavžem pripravili tekmovanje odraslih v klekljanju in letošnjo novost: klekljarsko ustvarjalnico za otroke. Obiskovalci so čipke občudovali tudi na razstavah, dogajanje pa so organizatorji iz Turističnega društva (TD) Železniki popestrili še s predstavitvijo domačih obrti in tržnico, nastopi glasbenikov vključno z domačimi godbeniki in za konec še z veselico z Ansamblom Gregorja Kobala. Predsednik TD Tomaž Weiffenbach je bil z obiskom v vseh treh dneh festivala, ki so ga odprli v četrtek zvečer, zelo zadovoljen. »Obisk na razstavah je bil že v petek in soboto res lep. Veseli smo, da smo šestdesete Čipkarske dneve uspešno spravili pod streho,« je dejal.

Na tekmovanju v klekljanju so se tokrat pomerili le odrasli. Devet klekljaric in en klekljar je klekljalo čipko z motivom srca po vzorcu, ki ga je narisala domačinka Jana Rihtaršič. Pravzaprav je šlo za dvojni vzorec: če naklekljano srce obrneš na glavo, nastane številka šestdeset. Izdelke sodelujočih so ocenile tri mojstrice: domačinki Mici Koblar in Marjana Trpin ter Branka Grošelj, hči pokojne žirovske klekljarice Marice Albreht, ki je bila vrsto let v ocenjevalni komisiji klekljarskega tekmovanja v Železnikih. Letos se je najbolj izkazala Marija Kosmač iz Spodnje Idrije, za njo pa so sledili Mira Guzelj s Hlevnega Vrha (občina Logatec), Albina Štucin iz Spodnje Idrije, Neža Rejc iz Železnikov in Blaž Frelih iz Topolj nad Selci.

Za otroke so letos namesto tekmovanja pripravili kleklarsko ustvarjalnico, ki bo po napovedih Weiffenbacha postala stalnica Čipkarskih dnevov. Potekala je pod naslovom Podari rožo, otroci pa so klekljali rožice po vzorcih, ki jih je prav tako narisala Jana Rihtaršič. Na ustvarjalnici je klekljalo trideset otrok: dvajset iz Čipkarske šole Železniki ter deset iz čipkarskih šol iz Idrije in Žirov, dodatnih trideset rožic pa so naredili domači otroci že v šoli in doma. Tako so ustvarili barvit šopek šestdesetih klekljanih rož, ki bo ostal v Železnikih kot poklon in zahvala turističnim delavcem in klekljaricam, ki organizirajo in bogatijo Čipkarske dneve, je povedala vodja domače čipkarske šole Irena Benedičič.

Na jubilej prireditve se je nanašala tudi razstava domačih klekljaric v galeriji muzeja z naslovom 60 rož za 60 Čipkarskih dni, ki poteka še do 11. julija. V kulturnem domu si je bilo možno ogledati letno razstavo čipk, ustvarjenih v Čipkarski šoli Železniki, brezmejne mojstrovine iz zakladnice domačih mojstric Marice Soklič, Helene Kramar, Matilde Thaler ter že omenjenih Mici Koblar in Marjane Trpin, razstavo društva zasavskih klekljaric Srčevk, kleklje iz različnih vrst lesa, domoznansko knjižnično gradivo, punčke iz cunj … V soboto so pripravili tudi tradicionalno nogometno tekmo ledik : oženjeni, v petek pa otroško zabavo.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

15/34

četrtek

18/28

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!