Slavnostna seja ob 120-letnici PGD Dobračeva / Foto: Mateja Rant

Vodi jih želja pomagati sočloveku

Ob praznovanju 120-letnice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva so se člani zbrali na slavnostni seji, na kateri so podelili tudi priznanja najzaslužnejšim članom in podpornikom društva.

Janez Žakelj: »Ponosen sem, da smo s skupnimi močmi dosegli, da imamo v Žireh gasilsko društvo širšega pomena, saj smo toliko oddaljeni od Škofje Loke, da reakcijski čas znaša skoraj pol ure.«

Žiri – Pobuda za ustanovitev gasilskega društva Dobračeva je pred 120 leti prišla s strani krajanov, ko je bil še zelo živ spomin na velik požar nekaj let prej, ko je pogorel večji del Dobračeve. »Do tega so pripeljali želja krajanov Dobračeve po pomoči sočloveku ter humanitarnost in veselje do prostovoljnega dela, čeprav je v Žireh takrat že obstajalo gasilsko društvo. A razdalje so bile prevelike, krajani pa so si želeli hitrejšega odziva, ko je bila potrebna gasilska pomoč,« je pojasnil predsednik PGD Dobračeva Janez Tratnik in na kratko povzel zgodovino: »V obdobju 120 let je tako društvo med drugim nabavilo več ročnih in motornih brizgaln, gasilskih vozov in motornih vozil, zgradilo dva gasilska domova in enega kupilo, razvilo tri prapore, preživelo tri države in tri vojne.« Ob jubileju pa so se razveselili nove gasilske avtocisterne, pri nakupu katere so jim na pomoč priskočili tudi občina ter številna podjetja in posamezniki iz Žirov.

Leta 2017 je bilo PGD Dobračeva uvrščeno med eno od 54 prostovoljnih in poklicnih gasilskih enot širšega pomena, kar zahteva še dodatno usposobljenost in opremljenost. Tega leta so dokončno uredili tudi status prvih posredovalcev, tako da v primeru nujnih bolezenskih stanj posredujejo na celotnem območju občine Žiri, je razložil Tratnik. Njihova operativna enota ta čas šteje 54 gasilcev, ki so usposobljeni za izvajanje različnih nalog zaščite in reševanja. Skupaj je v društvu 384 aktivnih in 139 podpornih članov vseh generacij – po besedah Janeza Tratnika je med najmlajšim in najstarejšim članom 86 let razlike, prav v medgeneracijsko povezovanje pa vlagajo veliko truda. Vsako leto organizirajo tudi odmevne družabne prireditve, se udeležujejo gasilskih tekmovanj, ki jih organizira Gasilska zveza Slovenije, in tekmovanj gasilskih enot širšega pomena v tehničnem reševanju iz vozil, kjer se uvrščajo v sam vrh v državi. »Vendar brez odličnega in sistematičnega dela preteklih generacij gasilk in gasilcev, ki so darovali svoj prosti čas za nesebično pomoč drugim, ne bi bilo mogoče doseči vsega tega. Veliko gasilsko srce in neomajna volja pomagati sočloveku v nesreči namreč krasita naše gasilce skozi vse obdobje obstoja,« je še poudaril in dodal, da je kljub vse večjemu pomenu strokovnega znanja, sodobne tehnologije in tehnike gasilec še vedno največ, kar imajo. Po obnovi voznega parka, s katerim so sistematično začeli pred šestimi leti in z nakupom moderne gasilske avtocisterne zaključili letos, pa jih v prihodnje čaka še ena pomembna naloga: obnova in posodobitev štirideset let starega gasilskega doma.

Poslanec državnega zbora in nekdanji župan Janez Žakelj je poudaril, da je gasilstvo res plemenito poslanstvo, in se jim zahvalil za tisoče ur, ki so jih namenili za večjo varnost občanov. »Ponosen sem, da smo s skupnimi močmi dosegli, da imamo v Žireh gasilsko društvo širšega pomena, saj smo toliko oddaljeni od Škofje Loke, da reakcijski čas znaša skoraj pol ure. Tudi z nakupom reševalnega vozila pa smo omogočili, da imajo udeleženci nesreč večjo možnost preživetja.« Želi si, da bi jim tudi nova cisterna čim bolje služila, obenem pa upa, da jo bodo morali čim manjkrat uporabiti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/6

torek

-2/7

sreda

1/3

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

RAZSTAVE / Jesenice, 6. december 2022

Mere in merilni pripomočki

PREDAVANJA / Naklo, 6. december 2022

V gorah in ledenikih Francije

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...