Sodišče je Nejcu Verčiču pripor podaljšalo zaradi ponovitvene nevarnosti. / Foto: Simon Šubic

Žrtev nameravali oropati v njenem stanovanju

Na kranjskem okrožnem sodišču so obsodili tri mladeniče, ki so konec lanskega leta kar v njenem stanovanju, kamor so vstopili s silo, poskušali oropati Kranjčanko.

Kranj – Mladeniči Nejc Verčič iz Kranja ter Daris Adrović in Haris Miftaroski iz Ljubljane, stari od 18 do 22 let, so na predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču priznali, da so 27. decembra lani poskušali oropati 51-letno Kranjčanko v njenem stanovanju v večstanovanjski stavbi v Šorlijevem naselju. Sodišče je na predlog okrožne državne tožilke Tatjane Primožič prvoobtoženemu Verčiču izreklo kazen enajst mesecev zapora, zaradi ponovitvene nevarnosti mu je podaljšalo tudi nadzor. Adroviću in Miftaroskemu je okrožna sodnica Nina Prosen izrekla osem in šest mesecev zapora, ki pa ju je na predlog tožilke nadomestila z delom v splošno korist – Adroviću v trajanju 480 ur, Miftaroskimu pa v trajanju 360 ur. Obema je ob tem določila še enoletno varstveno nadzorstvo.

V obtožnici je zapisano, da je trojica storila poskus ropa 27. decembra dopoldan. O izvedbi ropa so se obtoženi tega dne predhodno dogovorili pred nakupovalnim centrom Qlandia. Verčič je Adroviću in Miftaroskemu razkril lokacijo stanovanja oškodovanke, ki naj bi imela pri sebi večjo vsoto denarja, in pojasnil, da sam pri ropu aktivno ne bo sodeloval, ker pozna njenega sina. Dogovorili so se, da bosta Ljubljančana pozvonila pri vratih, in če jih bo kdo odprl, ga bo Adrović zgrabil, Miftaroski pa bo poiskal denar.

Ko so se pripeljali v Šorlijevo naselje v Kranju, je Verčič ostal v avtomobilu, Adrović in Miftaroski pa sta odšla do stanovanja in pozvonila. Ker jima ni nihče odprl, sta se vrnila do Verčiča in dogovorili so se za nasilen vstop. To se je tudi zgodilo, ker pa sta roparja v stanovanju naletela na lastnico, jo je Adrović zadržal na tleh, Miftaroski pa je začel iskati denar. Oškodovanki se je sčasoma uspelo izviti iz roparjevega prijema in priklicati sosede, ki so Adrovića zadržali, Miftaroski pa je pobegnil, a brez denarja, zato je dejanje ostalo pri poskusu. Policisti so kasneje prijeli še druga osumljenca.

Tožilka Primožičeva je za Adrovića in Miftaroskega sodišču predlagala alternativno kazen v obliki družbeno koristnega dela, predvsem zaradi njunega priznanja in obžalovanja dejanja, mladosti in dosedanje nekaznovanosti. Za Verčiča pa je glede na predkaznovanost, tudi za istovrstno kaznivo dejanje, primerna samo zaporna sankcija, saj dosedanje alternativne kazni niso bile učinkovite, je pojasnila tožilka. Zaradi ponovitvene nevarnosti je zanj predlagala tudi podaljšanje pripora.

Sodnica Prosenova je v celoti sledila tožilkinemu predlogu. »Gre za hudo kaznivo dejanje. Vstopili ste v stanovanje oškodovanke, ki bi se doma morala počutiti varno,« je pojasnila, zakaj se ni odločila za milejše kazni. »Čas je, da se vzamete v roke. Če se še enkrat srečamo na sodišču, se ne bo več tako končalo. Ste na začetku življenjske poti, v katero smer bo šla, je odvisno le od vas,« je še dejala, Adrovića in Miftaroskega pa tudi opozorila, naj resno opravljata izrečeno delo v družbeno korist, sicer bo kazen spremenila v zapor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!