Mimi Jelovčan in Jožef Kokl s panjskimi končnicami mladih ustvarjalcev / Foto: Alenka Brun

Pri čebelarju Koklu v Potočah

Čebelarsko društvo Fran Lakmayer Preddvor je v sklopu občinskega praznika v Preddvoru v soboto pripravilo dan odprtih vrat. Društvo letos praznuje 120-letnico obstoja.

Potoče – Dan odprtih vrat je potekal pri Čebelarstvu Kokl v Potočah. Medtem ko je Tomaž Kokl obiskovalcem razlagal, kako se izdela satnica in kakšna je njena funkcija, ter jim s pomočjo prikaznega panja približal življenje čebel, nam je njegov oče Jožef Kokl, ki je tudi predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor, skupaj s čebelarko Marijo oziroma Mimi Jelovčan iz Mač (ravno tako članico društva), povedal, da so dan odprtih vrat že gostili – dokler ni novi koronavirus ohromil družabnega življenja.

Tokratnemu vabilu na dan odprtih vrat so se odzvali številni občani, tudi čebelarji in čebelarke iz sosednjih občin. Obiskovalci so izvedeli marsikaj koristnega o čebelarstvu, čebeljih pridelkih in tudi o tem, kako čebele s svojo aktivnostjo pomembno vplivajo na človekovo zdravje. Prišlo je tudi nekaj otrok z OŠ Matije Valjavca Preddvor. Ti so namreč že lani dobili ustvarjalno nalogo: deščice za panjske končnice so poslikali z različnimi motivi, tudi tistimi iz čebelarskega oziroma čebeljega življenja. Na dnevu odprtih vrat jih je predsednik društva pritrdil na domači čebelnjak. Idejo je dalo društvo, otroci pa so jo udejanjili. Društvo je priskrbelo tudi deščice za panjske končnice.

Preddvorski župan Rok Roblek je izrazil zadovoljstvo, da se je odzvalo tako lepo število ljudi, ter poudaril pomembnost dela čebelarjev ter pomen čebel za življenje ljudi.

Obiskovalci so lahko degustirali tudi več vrst medu. Okus ljudi za med je različen, nam je pojasnil Kokl. »Radi imajo akacijo, ki je bolj nežnega, sladkega okusa. Eni imajo najraje gozdnega, spet drugim je bližje kostanjev med. In smrekov je precej priljubljen.« Dodal pa je, da ljudem, ki želijo naenkrat kupiti več kilogramov enakega medu, svetuje, naj izberejo različne vrste – tako lahko okušajo več vrst medu in se posameznega okusa ne naveličajo. Spomnil je še, da so preddvorski čebelarji ponosni, ker so takoj za gasilci najstarejše društvo v občini in letos praznujejo že 120-letnico obstoja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,