Kmetija Vrt okusov Mateje Reš je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo kmetije z ekosistemskimi rešitvami prilagoditi podnebnim spremembam. / Foto: Gorazd Kavčič

Kmetija odprtih rok

Na ekološki kmetiji Vrh okusov v Zgornjih Gorjah, kjer med drugim pridelujejo maline, robide, aronijo, zelišča in vrtnine, so predstavili novitete v okviru projekta Zelpod.

Zgornje Gorje – Ekološko kmetijo Vrt okusov, ki je vpeta v naravne terase med Pokljuko in Bledom, je pred petimi leti ustanovila Mateja Reš z družino, ko so se v želji po lastni hiši z vrtom iz Radovljice preselili v Zgornje Gorje. Hkrati s hišo so kupili tudi kmetijsko zemljišče, ki danes predstavlja kompleksen sonaraven »organizem«, ki služil kot vir hrane za lastne potrebe, prodajo in predelavo, hkrati pa tudi kot izobraževalni poligon za lokalno skupnost in širše. »Naša kmetija je kmetija odprtih rok, tu so dobrodošli vsi, ki bi se želeli kaj novega naučiti in se seznaniti z naravnim sobivanjem,« je pojasnila Mateja Reš in dodala, da so zapriseženi varstvu narave. V celoti delujejo sonaravno, ekološko, po načelu čim manjšega časovnega vložka, pri čemer so se najbolj izkazala permakulturna načela z zastiranjem površin namesto pletja.

Vrt okusov je tudi edina kmetija na Gorenjskem, ki je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo implementirati napredna znanja ekosistemskih rešitev kot način prilagajanja podnebnim spremembam. »Z uvajanjem ekosistemskih rešitev bodo kmetije lažje sledile podnebnim spremembam, kot so dolgotrajna sušna obdobja, obdobja močnih padavin in nalivov ter toče,« je dejala Nataša Ferant z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, vodilnega partnerja projekta. Pri Reševih so že uvedli nekatere ekosistemske rešitve, med drugim so postavili gomilasto gredo, na njivi ustvarili grebene in jih posadili s sadikami sladkega pelina, ki so ga kasneje poželi, ga destilirali in tako pridobili eterično olje in hidrolat.

V okviru projekta so del površine namenili za postavitev naravnega zbiralnika vode, ki bo služil za namakanje. Ana Vovk z Inštituta za promocijo varstva okolja je ob tej priložnosti prikazala način postavitve vodnega zadrževalnika s podpornimi travnimi muldami in možnosti naravnega tesnjenja dna za zadrževanje vode. Kot je povedala, so vodni zadrževalniki pristop prilagajanja podnebnim spremembam, saj z njimi lahko zadržimo padavinsko vodo in jo ponovno uporabimo za potrebe samooskrbe.

Jožica Kapun Maršik iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije –Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je predstavila še ekonomiko kmetije z uvajanjem novih produktov, kjer je pojasnila, na kakšen način izboljšati ekonomiko na malih kmetijah v času podnebnih sprememb.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...