Kmetija Vrt okusov Mateje Reš je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo kmetije z ekosistemskimi rešitvami prilagoditi podnebnim spremembam. / Foto: Gorazd Kavčič

Kmetija odprtih rok

Na ekološki kmetiji Vrh okusov v Zgornjih Gorjah, kjer med drugim pridelujejo maline, robide, aronijo, zelišča in vrtnine, so predstavili novitete v okviru projekta Zelpod.

Zgornje Gorje – Ekološko kmetijo Vrt okusov, ki je vpeta v naravne terase med Pokljuko in Bledom, je pred petimi leti ustanovila Mateja Reš z družino, ko so se v želji po lastni hiši z vrtom iz Radovljice preselili v Zgornje Gorje. Hkrati s hišo so kupili tudi kmetijsko zemljišče, ki danes predstavlja kompleksen sonaraven »organizem«, ki služil kot vir hrane za lastne potrebe, prodajo in predelavo, hkrati pa tudi kot izobraževalni poligon za lokalno skupnost in širše. »Naša kmetija je kmetija odprtih rok, tu so dobrodošli vsi, ki bi se želeli kaj novega naučiti in se seznaniti z naravnim sobivanjem,« je pojasnila Mateja Reš in dodala, da so zapriseženi varstvu narave. V celoti delujejo sonaravno, ekološko, po načelu čim manjšega časovnega vložka, pri čemer so se najbolj izkazala permakulturna načela z zastiranjem površin namesto pletja.

Vrt okusov je tudi edina kmetija na Gorenjskem, ki je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo implementirati napredna znanja ekosistemskih rešitev kot način prilagajanja podnebnim spremembam. »Z uvajanjem ekosistemskih rešitev bodo kmetije lažje sledile podnebnim spremembam, kot so dolgotrajna sušna obdobja, obdobja močnih padavin in nalivov ter toče,« je dejala Nataša Ferant z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, vodilnega partnerja projekta. Pri Reševih so že uvedli nekatere ekosistemske rešitve, med drugim so postavili gomilasto gredo, na njivi ustvarili grebene in jih posadili s sadikami sladkega pelina, ki so ga kasneje poželi, ga destilirali in tako pridobili eterično olje in hidrolat.

V okviru projekta so del površine namenili za postavitev naravnega zbiralnika vode, ki bo služil za namakanje. Ana Vovk z Inštituta za promocijo varstva okolja je ob tej priložnosti prikazala način postavitve vodnega zadrževalnika s podpornimi travnimi muldami in možnosti naravnega tesnjenja dna za zadrževanje vode. Kot je povedala, so vodni zadrževalniki pristop prilagajanja podnebnim spremembam, saj z njimi lahko zadržimo padavinsko vodo in jo ponovno uporabimo za potrebe samooskrbe.

Jožica Kapun Maršik iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije –Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je predstavila še ekonomiko kmetije z uvajanjem novih produktov, kjer je pojasnila, na kakšen način izboljšati ekonomiko na malih kmetijah v času podnebnih sprememb.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-2/2

sobota

-3/2

nedelja

-8/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.