Luknjice v listu – značilna poškodba bukovega rilčkarja skakača/ Foto: Lucija Odar, ZGS

Nadležna škodljivca še ne ogrožata vitalnosti bukve

Na nekaterih območjih sta letos bukova drevesa močno napadla bukov rilčkar skakač in bukova listna uš. Škodljivca ne ogrožata vitalnosti bukve.

Čeprav imata bukov rilčkar skakač in bukova listna uš običajno majhen vpliv na odraslo drevje, se vitalnost bukve pri nas in tudi širše v Evropi v zadnjih desetletjih poslabšuje, na kar kaže povečevanje osutosti krošenj dreves. »Vzroke za splošno hiranje bukve še raziskujemo,« navaja dr. Andreja Kavčič z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Kranj – Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so letos na nekaterih območjih, zlasti na območju dolenjske, zasavske in savinjske regije, opazili poškodbe bukovih listov, ki so posledice napada bukovega rilčkarja skakača in bukove listne uši.

Kot navajajo v zavodu, se posledice napada rilčkarja skakača odražajo v rjavenju in objedenosti listov. Namnožitev sicer ne ogroža vitalnosti bukve, bukve s poškodovanimi listi bodo že naslednje leto lahko spet normalno odgnale, lahko pa se bodo poškodbe pojavljale še nekaj zaporednih let. Zadnja namnožitev rilčkarja v Sloveniji je bila v letih 2014 in 2015.

Dr. Andreja Kavčič iz Gozdarskega inštituta Slovenije na spletnem portalu Varstvo gozdov Slovenije navaja, da se bukov rilčkar skakač v ugodnih razmerah lahko toliko namnoži, da poškoduje vse liste oziroma jih poškoduje toliko, da od njih ostanejo le listne žile; povzroči pa lahko tudi prezgodnje odpadanje žira.

Sočasno z bukovim rilčkarjem skakačem so se letos na bukvah množično pojavile tudi bukove listne uši. Uši je možno prepoznati po belih volnatih prevlekah na spodnji strani listov. Ker sesajo listni sok, se listi zvijajo in sušijo. Tudi uši pa, enako kot rilčkar skakač, ne povzročajo večje oslabelosti bukovih dreves.

Bled: letos več poškodb kot običajno

Na blejskem gozdnogospodarskem območju, kjer imajo v lesni zalogi nekaj manj kot 24 odstotkov bukve, so letos zaznali na bukvah več poškodb bukovega rilčkarja skakača in bukovih listnih uši kot običajno. Kot navaja gozdarka načrtovalka Lucija Odar, v gozdovih zaradi tega ne izvajajo nobenih ukrepov, saj rilčkar in uš ne povzročata večje škode; povzročata pa manjši prirastek napadenih dreves.

Kranj: podobno kot v prejšnjih letih

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju, kjer je po podatkih iz desetletnega gozdnogospodarskega načrta za gozdnogospodarsko območje Kranj 2021–2030 nekaj manj kot četrtina bukve, letos večjih poškodb listov zaradi bukovega rilčkarja skakača ne beležijo. »Obseg poškodb je trenutno majhen in podoben obsegu v zadnjih letih. Poškodbe srednje jakosti se pojavljajo le lokalno, bolj so opazne le na kakem mladju ali na posameznih nižjih bukovih vejah,« ugotavlja dr. Jurij Rozman iz kranjske območne enote zavoda za gozdove in dodaja, da so na kranjskem območju močno namnožitev rilčkarja beležili v letih 2010, 2011 in 2013.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.