Tisoč štipendij za deficitarne poklice

Dijaki, ki bodo v prihodnjem šolskem letu vpisani v prvi letnik srednjega poklicnega, strokovnega ali poklicno-tehniškega izobraževanja, lahko do 23. septembra oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice.

Sredstva zadostujejo za tisoč štipendij po dobrih 107 evrov mesečno. Od ponedeljka dalje je že mogoče oddati vlogo.

Kranj – Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je že januarja objavil javni razpis za štipendije za deficitarne poklice v vrednosti slabega 3,7 milijona evrov. Sredstva zadostujejo za tisoč štipendij po dobrih 107 evrov mesečno. Od ponedeljka dalje je že mogoče oddati vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice, po novem tudi v elektronski obliki.

Štipendijo za deficitarne poklice lahko pridobijo dijaki prvih letnikov, ki so prvič vpisani v srednje poklicno izobraževanje iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2022/2023 in bodo s tem pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene, so pojasnili pri skladu. Z razpisom spodbujajo k vpisu v izobraževalne programe za deficitarne poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev, s čimer želijo zagotoviti ustrezno število mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog, so poudarili pri skladu. Štipendijo je mogoče pridobiti za 23 deficitarnih poklicev: kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva ter letos na novo izdelovalec kovinskih konstrukcij ter gastronomske in hotelske storitve.

Vlogo lahko bodoči dijaki oddajo priporočeno po pošti ali osebno v vložišču sklada ter letos tudi elektronsko na portalu Moja eUprava, kjer se vlagatelji prijavijo s svojo e-identiteto: s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali smsPASS na mobilnem telefonu. Za mladoletne osebe vlogo odda zakoniti zastopnik s svojo e-identiteto. Če bo vlagateljev, ki bodo izpolnjevali pogoje razpisa, več, bodo vloge razvrščali glede na višjo povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne ali nižje poklicne šole in glede na višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole oziroma strokovnih predmetov v zaključnem razredu nižjega poklicnega izobraževanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.