Boštjan Jelovčan / Foto: Jasna Paladin

K lahki hrani sodi lahka voda

Eden redkih vodnih someljejev (preizkuševalcev) pri nas je tudi Boštjan Jelovčan iz Tunjic, ki skupaj z ženo Katjo vodi Zdravilni gaj Tunjice. Gre za poklic,
ki je v tujini že uveljavljen, pri nas pa svoje mesto še išče. A kaj kmalu bomo tudi v naših izbranih restavracijah poleg vinske karte lahko prejeli tudi vodno.

»Poslanstvo tega poklica je ozaveščanje ljudi o vodi, o njenih prednostih, o tem, kakšne pozitivne učinke ima na naše zdravje in kako jo – glede na različne karakteristike, ki jih ima – lahko kombiniramo s hrano.«

V šoli so nas učili, da je voda pijača brez barve, vonja in okusa, a poznavalci že dolgo vedo, da to v resnici ne drži. Izvirske vode se, glede na to, na kakšnih kamninskih podlagah izvirajo, med seboj precej razlikujejo po vsebnosti mineralov in drugih snovi, zaradi česar se razlikujejo po vonju in okusu, predvsem pa po tem, kako vplivajo na naše telo. Boljše restavracije po svetu svojim gostom zato že ponujajo vodne karte, s katerih lahko izberejo ustekleničeno vodo, ki glede na okus in vsebnost mineralov kar najbolje sodi k izbrani jedi. Kaj in zakaj izbrati, svetujejo vodni someljeji.

Ni vsa voda enaka

Od leta 2011 je to tudi uradni poklic, ki se počasi uveljavlja tudi pri nas. Pred dvema letoma je zahtevno izobraževanje v tujini zaključil tudi Boštjan Jelovčan iz Tunjic. »Poslanstvo tega poklica je ozaveščanje ljudi o vodi, o njenih prednostih, o tem, kakšne pozitivne učinke ima na naše zdravje in kako jo – glede na različne karakteristike, ki jih ima – lahko kombiniramo s hrano. Določene vode se bolje podajo k mesu, spet druge k juham ali zelenjavi. V Sloveniji ta poklic še ni tako znan, v tujini pa imajo vse boljše restavracije zaposlene poleg vinskih tudi vodne someljeje – sploh v Dubaju že vse od leta 2004,« nam pove Boštjan Jelovčan in doda, da v nekaterih državah, tudi v Franciji ali na Nizozemskem, poznajo tudi vodne bare, kjer strežejo zgolj ustekleničeno vodo glede na njene karakteristike – nekatere so namenjene hidraciji telesa, druge zoper določene zdravstvene tegobe …

Od trde vode do vode iz oblakov

Za razliko od vinskih someljejev, ki morajo znati predvsem dobro okušati in vonjati, vodni someljeji svetujejo glede na analize vod, ki morajo biti zapisane na vsaki steklenici.

»Analize nam povedo, kakšna je vsebnost posameznih mineralov in na podlagi tega določimo, za kaj je voda dobra, na kaj v našem telesu vpliva, kam jo uvrščamo in za kaj jo posledično svetujemo. To velja za vse ustekleničene vode, pa tudi tiste iz vodovoda, saj morajo tudi te imeti natančne analize. Vode se tako razlikujejo glede na kislost oziroma bazičnost, glede vsebnosti mineralov … Če je teh več, velja voda za trdo, poznamo tudi mehke, super mehke, mineralne vode … Naše vode, ki izvirajo v Alpah, kjer je veliko apnenca, so bolj trde, tiste, ki izvirajo na območjih granita, imajo veliko drugih mineralov, v Avstraliji pa denimo poznajo tudi t. i. Claude Water (voda iz oblakov), ki jo prestrežejo, še predno se dotakne tal, zato velja za izjemno mehko,« nam naniza nekaj zanimivosti in karakteristik vode, na katere so pozorni predvsem v gostinstvu.

Voda je zlato

Na splošno velja, da k lahki hrani sodi lahka oz. mehka voda, k mesu pa bolj trda. »Vsaka restavracija naj bi imela glede na hrano, ki jo strežejo, tudi svoj nabor ustekleničenih vod in v sodelovanju z Blejskim vodnim festivalom že pripravljamo vodno karto tudi za naše izbrane restavracije. V Sloveniji gre to bolj počasi, v tujini, sploh v Dubaju, pa je zgodba povsem drugačna,« nam še pove Boštjan Jelovčan in zaključi, da Živi vodi, ki jo v Zdravilnem gaju Tunjice v lastnem izviru polnijo za arabski trg, dodajo lističe jedilnega zlata in jo prodajajo pod imenom Water is Gold (Voda je zlato).

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

PRIREDITVE / Šenčur, 2. julij 2022

Srečanje godb v Šenčurju

PREDAVANJA / Gorenjska, 2. julij 2022

O pisatelju Orhanu Pamuku

GLASBA / Vrba, 2. julij 2022

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

IZLETI / Cerklje, 5. julij 2022

Izlet na Krvavec

 

 
 

 

 
 
 

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...

O izzivih, ki so pred nami / 16:40, 30. junij

V naši državi sami ustvarimo 85% elektrike, 15% pa jo uvozimo, zato ni prav nobenega vzroka, da se podraži. Na naše proizvajalce elektrike n...

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...

O izzivih, ki so pred nami / 09:26, 28. junij

Na koncu bo še TEŠ - 6 odlična naložba... Nemci so že pozabli na zeleni preboj in kurblajo termoelektrarne!Sicer pa, moja mama so djal, prih...