Poleti še več prometnih izzivov

Župani občin Zgornje Gorenjske so na junijski koordinaciji s predstavniki DRSI in DARS razpravljali o aktualnih infrastrukturnih projektih in prometnih izzivih, s katerimi se zlasti v poletnem času spoprijemajo na območju Zgornje Gorenjske.

Pred začetkom glavne poletne sezone bo predvidoma končana rekonstrukcija odseka državne ceste skozi Gorje, ki ovira dostop do soteske Vintgar.

Podhom – Na gorenjskih cestah lahko letos po besedah vodje sektorja za investicije na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) Tomaža Willenparta pričakujejo še več prometa kot minula leta, s tem pa tudi več in večje zastoje. Že pred začetkom poletne sezone se je promet na slovenskih avtocestah v primerjavi z letom 2019 povečal za od sedem do osem odstotkov. Direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar se ob tem zaveda, da bo z vidika prometa prihajajoča turistična sezona problematična. »Velik poudarek bomo morali nameniti dobremu obveščanju gostov in lokalnih prebivalcev, torej kam, kdaj in na kakšen način naj se odpravijo na pot. Potrebne bo veliko potrpežljivosti in uvidevnosti, saj bo prometnih izzivov julija in avgusta zelo veliko,« je poudarila direktorica.

Predlagajo zaporo dovoznih poti

Kot je poudaril jeseniški župan Blaž Račič, je avtocesta pred Karavankami med turistično sezono polna. »Turisti, ki se vračajo proti Avstriji, pogosto zapeljejo skozi Jesenice in tako zasedejo tudi lokalne ceste, kar je za domačine nesprejemljivo,« je dejal. Pred časom so predlagali, da bi dovozne poti na lokalne ceste ob pomoči države zaprli. »Lani smo lokalne ceste 'branili' s policisti in prometno signalizacijo, a tudi to ni zadoščalo. Marsikateri voznik je spremljal objave na interaktivnih zemljevidih, ki so jih usmerjali tudi na lokalne ceste,« je povedal Račič in dodal, da dokončne rešitve še niso našli.

Da obstajajo rešitve pri zadrževanju glavnine prometnega toka na avtocesti, pa je povedal vodja službe za upravljanje prometa v Darsu Ulrich Zorin. »Ne moremo pa preprečiti, da se nekateri ne bi izogibali gneči po vzporednih lokalnih cestah,« je poudaril. Pri tem je po njegovem ključnega pomena ustrezno informiranje lokalnega prebivalstva, ki bi moralo prilagoditi svoje potovalne navade prometni masi. »Sprejeli smo odločitev, da se vse občine povežejo z našim informacijskim sistemom in začnejo prometne podatke objavljati na svojih spletnih straneh in socialnih omrežjih,« je dejal in dodal: »Zastojem se ne bomo mogli izogniti, dokler ne bo zgrajena druga cev predora Karavanke in prenovljena prva cev, a do tedaj bo minilo še nekaj let.«

Obeta se začetek gradnje

Kot je še pojasnil Willenpart, se v kratkem obeta začetek gradnje kolesarske povezave Bled–Bohinj, saj so na ponovljenem javnem razpisu, ki je bil razdeljen v dva dela, prejeli ustrezne ponudbe za izvedbo del obeh odsekov skozi sotesko. »Za oba razpisa smo skupno prejeli pet ponudb, vse so ugodne in pod ocenjeno vrednostjo. Računamo, da bo najkasneje do sredine julija zaključena izbira izvajalcev za oba odseka,« je povedal. Za blejskega in bohinjskega župana to predstavlja olajšanje, saj bo kolesarsko povezljivost mogoče zagotoviti do začetka leta 2024, ko se izteče rok za porabo evropskih sredstev.

Pozitivne obete Willenpart napoveduje tudi glede gradnje blejske južne obvoznice. »S pritožnikom na izdano gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki obsega krožišče na Betinu, namreč tečejo resni pogovori in morda se bližamo pozitivni rešitvi,« je pojasnil. »Gradbenih del najverjetneje ne bomo začeli med poletno sezono, verjamem pa, da bi lahko stekla v pozni jeseni,« je dodal direktor blejske občinske uprave Robert Klinar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...