Med sanjami in realnostjo

Dolgo časa se je napovedovalo, zdaj pa se uresničuje. Evropska centralna banka je že pred časom napovedala dvig obrestnih mer, minuli teden pa sporočila, da bo (prvič po enajstih letih) ključno obrestno mero julija dvignila za četrt odstotka. Ta bo tako sicer še vedno v negativnem območju, a že septembra, ko je napovedan nov dvig, bo najverjetneje prestopila ničelno mejo. Postopno dvigovanje centralna banka napoveduje tudi v prihodnje, cilj pa je jasen – zamejiti naraščajočo inflacijo, ki je maja v evrskem območju znašala 8,1 odstotka. Končuje se tudi skoraj sedemletno obdobje negativnega euriborja. Dvanajstmesečni je v pozitivno območje vstopil že aprila, šestmesečni, ki je bolj relevanten za slovenske kreditojemalce, pa prejšnji teden.

Obdobje negativnih obrestnih mer se torej končuje, kar bi lahko v težave spravilo marsikoga, ki si je stanovanjski problem pred leti reševal z najemom kredita s spremenljivo obrestno mero. Ob strmi rasti cen energentov in življenjskih potrebščin lahko družinski proračun zamaje že nekajodstotni dvig mesečne anuitete, kaj šele znatnejša rast, do katere bi prišlo v primeru, če bi se euribor povzpel proti vrednostim iz leta 2008 in 2009, ko je presegel pet odstotkov.

Prav nizke obrestne mere so ob ugodni gospodarski klimi v minulih letih tudi pri nas krepile povpraševanje po nepremičninah, ki mu trg ni mogel slediti, rezultat pa je rast cen, ki so se povzpele do rekordne vrednosti.

Nakup oz. gradnja stanovanja ali hiše predstavlja enega največjih in najpomembnejših izdatkov v življenju posameznika, uresničitev sanj pa nikoli ni bila lahka naloga. Ob vse višjih cenah imamo pri nas srečo, da je stanovanjska gradnja predvsem zunaj urbanih središč zasnovana tako, da omogoča sobivanje več generacijam. Brez tega bi bila verjetno stiska predvsem mladih danes še večja. Najem kot druga opcija v Sloveniji, kjer stremimo po lastniški nepremičnini, in pa ob najemninah, ki so cenovno primerljive z višino mesečnega obroka kredita, ni prav privlačen, a v primeru, da bi se krediti precej podražili, se utegne tudi to spremeniti.

Mnogi se še dobro spominjajo gospodarske krize, ki je tudi Slovenijo močno prizadela pred dobrim desetletjem. Takrat smo poslušali, da se takšen globalni pretres morda zgodi enkrat v življenju posameznika. Danes se napoveduje nov. Kako močan bo, pa je odvisno tudi od tega, kako uspešno se bo Evropa in z njo Slovenija spopadla z izzivi, ki prihajajo. Upajmo, da nas bodo izkušnje iz preteklosti obvarovale pred napakami, sicer visoke cene kreditov ne bodo naša edina težava.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.