Župan Blaž Račič, častni občan in donator Janez Pavel Komel s partnerko Veroniko in Anita Bregar s Centra za socialno delo Jesenice / Foto: Nik Bertoncelj

Soba male orke za otroke

Na Centru za socialno delo Jesenice so uredili posebno sobo, ki zagotavlja prijazno in varno okolje za izvajanje stikov pod nadzorom. Sobo so uredili s pomočjo donacije družine častnega občana Jesenic Janeza Pavla Komela.

»Včasih gre tudi za starše, ki so na prestajanju zaporne kazni in pridejo v spremstvu paznikov,« je dejala Anita Bregar.

Jesenice – Soba male orke so na Centru za socialno delo Jesenice poimenovali posebno sobo, ki je namenjena izvajanju stikov otrok s starši, ki morajo potekati pod nadzorom. Kot je povedala Anita Bregar, pomočnica direktorice Centra za socialno delo Gorenjska, enota Jesenice, so stiki pod nadzorom za otroke stresni, zato je zelo pomembno, da potekajo v prijaznem, varnem okolju. Gre namreč za stike, ki jih določi sodišče v primeru ogroženosti otrok, potekajo največ dve uri tedensko in najdlje devet mesecev. Doslej so potekali v pisarnah centra za socialno delo, zato so strokovne delavke centra že dalj časa razmišljale, kako bi uredile otrokom prijaznejši prostor. Po naključju se je na Anito Bregar obrnil dolgoletni donator in boter Janez Pavel Komel, od letos tudi častni občan Jesenic, ki je želel prispevati sredstva za otroke. Hitro sta našla skupni jezik in s pomočjo donacije ter prostovoljnega dela sodelavk centra so navadno pisarno preuredili v prijazno sobo, opremljeno z igračami in družabnimi igrami, ki so jo poimenovali Soba male orke.

»Orke so prijazne in zelo inteligentne živali, zato smo izbrale takšno ime,« je pojasnila Bregarjeva in dodala, da je pri stikih pod nadzorom vselej prisotna socialna delavka.

Lani so izvedli 64 takšnih stikov pod nadzorom, se pa število iz leta v leto povečuje. Ukrep izreče sodišče, ko prepozna ogroženost otroka.

Manjše slovesnosti ob odprtju se je udeležil tudi donator Janez Pavel Komel, ki že vrsto let na različne načine pomaga soljudem, zlasti otrokom. Kot je dejal, gre za donacijo celotne družine, zanjo so se odločili skupaj s hčerko, sinom, vnuki in pravnuki. Namesto da bi se medsebojno obdarovali za novo leto, so sklenili denar podariti v dobrodelne namene.

Dogodka se je udeležil tudi jeseniški župan Blaž Račič, ki je o gesti Janeza Pavla Komela dejal: »V čast nam je, da imamo takšnega častnega občana.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...