Pred slovesnostjo so položili vence k spomeniku Obtožujem. / Foto: Primož Pičulin

Pozvali k uporu zoper zlo

Na spominski slovesnosti ob 77. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem so govorniki opozorili na razraščanje zla in pozvali k uporu zoper tiste, ki ga širijo.

Ljubelj – Kot človek, ki se odziva na veliko zlo, svari pred njegovim razraščanjem in poziva k dejavnemu uporu zoper tkalce zla, je zbrane nagovorila slavnostna govornica dr. Anica Mikuš Kos, specialistka otroške psihiatrije, predsednica Slovenske filantropije in ena vodilnih strokovnjakinj za pomoč otrokom z vojnih območij. Govorila je tudi kot oseba, ki so ji v taboriščih v času druge svetovne vojne pobili 36 sorodnikov Judov in sorodnico katoličanko. »Mi smo danes tukaj, da se poklonimo žrtvam, da obudimo spomin nanje in na dogajanja, ki so privedla do tega, da se je zlo razširilo, mučilo in pobilo milijone ljudi, da je zlo postalo pravilo, uradna in javno razglašena državna norma vedenja. Tukaj smo se zbrali tudi zato, ker želimo preprečiti, da bi se ponovilo,« je dejala.

Zlu se po njenem lahko upremo na različne načine: »Preprečimo, da nam zavladajo pridigarji sovražnosti in nasilja, opozarjamo na krivice, ki se dogajajo v naših življenjskih prostorih, in se odzovemo na majhne grde reči, ki se dogajajo v našem vsakdanu,« je povedala, ob tem pa poudarila, da bi morali skrb za človečnost in preprečevanje nečlovečnosti pojmovati enako kot skrb za naše osebno zdravje. »Od etičnega zdravja skupnosti je odvisna usoda skupnosti in usoda vsakega posameznega člana skupnosti,« je dodala v veri, da je tudi v neoliberalnem družbenem sistemu človečnost še vedno prevladujoča vrednota in dobrina. »Dobro obstaja, četudi manj javno, manj v ospredju, včasih celo, lahko bi rekli, subverzivno.«

Opomnila je še, da se tudi v demokratičnem in svobodnem svetu dogaja tisto, kar se je po drugi svetovni vojni zdelo nemogoče in se nikoli več ne bi smelo ponoviti. »Zgodile so se zadnje balkanske vojne, dogaja se vojna v Ukrajini. Priča smo zametkom neonacizma v evropskih državah,« je povzela in govor sklenila s pozivom, naj grozote koncentracijskih taborišč služijo kot podstat za čuječnost in hiter odziv na tokove in dogajanja, ki lahko privedejo do ponovnega množičnega trpljenja.

Zbrane so v soboto v spominskem parku taborišča Ljubelj v duhu vojne v Ukrajini, s pozivi k miru in zatiranju zla nagovorili še podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Tržič Dušan Bodlaj, predsednik Taboriščnega odbora Rab - Gonars Herman Janež, ki je spregovoril v imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB Slovenije, predsednik francoskega Društva internirancev iz Mauthausna Daniel Simon in poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki. Pred slovesnostjo so delegacije tržiške občine, Zveze združenj borcev za vrednote NOB in veleposlaništev položile vence k spomeniku Obtožujem. Garda Slovenske vojske je položila venec v imenu predsednika države Boruta Pahorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, 24. september 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Lisca za feratarje in običajne pohodnike

PRIREDITVE / Bled, 24. september 2022

Mednarodno srečanje čarodejev na Bledu

PRIREDITVE / Cerklje, 24. september 2022

Beseda združuje

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2022

Preventivne meritve

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Po kanjonu Kokre

IZLETI / Možjanca, 24. september 2022

12. Pohod po Tovorni poti

OBVESTILA / Radovljica, 24. september 2022

Test hoje na dva kilometra

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...