Sestop z Viševnika na Srenjski preval. Pred nami je Mali Draški vrh. / Foto: Jelena Justin

Nujna uporaba čelade

Mali Draški vrh (2132 m. n. m.) – Čez enega najbolj obljudenih dvatisočakov na drugi dvatisočak v soseščini, ki od gornika zahteva nekaj znanja gibanja po brezpotjih. Priporočljiva, nujna pravzaprav, je čelada!

Dvatisočaki nad Pokljuko so vedno primeren in priljubljen cilj; pa naj bo to eden od njih ali pa kar venček nekaterih med njimi. Tokrat se bomo čez priljubljeni in vedno obljudeni Viševnik spustili na Srenjski preval od tam pa nadaljevali na Mali Draški vrh, ki je zaradi neoznačenosti, krušljivosti in tehnične zahtevnosti precej manj obiskan.

Zapeljemo se na Pokljuko in nadaljujemo do Rudnega polja, kjer parkiramo. Vzpon začnemo v smeri markacij za Triglav in v nekaj minutah pridemo do smučišča, čez katero nas usmeri smerokaz za Viševnik. Sledimo poti skozi gozd in izstopimo ob zgornjem smučišču. Nadaljujemo čez smučišče, kjer pot lepo zavija, da strmine ne občutimo. Na vrhu smučišča se pot strmo vzpne in nas pripelje v kotanjo, kjer je na naši levi strani Plesišče, desno se odcepi pot čez Kačji rob. Pot se rahlo položi, potem pa se v nekaj okljukih dvigne na sedlo. S sedla se pod nami prvič pokaže planina Konjščica, za njo Uskovnica, v ozadju pa se dvigujejo bohinjske gore. Od tod se tudi prvič pokaže naš današnji prvi cilj. Pot se strmo vzpenja, okoli nas so samo še pritlikavi borovci. Ko pridemo do grebena, nas od vrha Viševnika loči le še nekaj minut. Do vrha smo potrebovali približno 1 uro in 30 minut.

Viševnik ponudi čudovit razgled; kot da bi bil v naročju Triglava, ki nam leži na dlani. Planika in Kredarica, zadaj slovenski očak. Med nami in Triglavom pa vidimo Tosc, na njegovi levi je Ablanca, pred njim pa Veliki Draški vrh in Mali Draški vrh, ki je le streljaj stran. Z vrha sestopimo na Srenjski preval. Sestop mora biti previden, saj je pot ponekod krušljiva. S Srenjskega prevala nadaljujemo po neoznačeni poti proti vrhu Malega Draškega vrha. Svetujem, da si na prevalu na glavo poveznemo čelado, saj je vzpon direkten, strm in zelo krušljiv. Sledimo slabo vidni in neoznačeni stezi. Ponekod srečamo celo kakšen možic. Vzpenjamo se strmo, po neizraziti grapi, ponekod grapo tudi zapustimo. Možnosti za vzpon na greben je več. Svetujem, da sledimo grapi, ki nas bo pripeljala na oster, prepaden greben. Moj običajni vzpon gre kar naravnost na vzhodni vrh Malega Draškega vrha. Z njega sledimo grebenu, dvakrat celo izgubimo višino in nadaljujemo do višjega zahodnega vrha, kjer je tudi velik možic. Previdnost na grebenu mora biti velika, saj je ponekod prepadno. Z Viševnika smo do vrha Malega Draškega vrha potrebovali eno uro.

Z Malega Draškega vrha je razgled še lepši. Globoko pod nami se odpre dolina Krma, nad katero kraljuje »železna lady« Rjavina s svojim grebenom Luknje peči, Dimnika in Macesnovca. Triglavski podi pa Konjski preval, Šmarjetna, Kanjavec, Veliki Draški vrh, Tosc, ki daje slutiti Vernar … Preprosto lepo!

Previdno sestopimo z zahodnega vrha nazaj na Srenjski preval. Nekaj časa sledimo poti vzpona, nato pa nas vidni možici usmerijo navzdol. Z malce občutka za brezpotja lahko tudi vidimo pot. S Srenjskega prevala sestopimo proti Kačjemu robu, na severni strani Viševnika, kjer je trenutno še precej snega, ki pa sestop le olajša. Na vzhodni strani Viševnikovega grebena se pot obrne proti zahodu in nas pripelje do planine pod Plesiščem, od koder sestopimo do smučišča in od tam na Rudno polje.

Nadmorska višina: 2132 m
Višinska razlika: 900 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 4 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 81 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

četrtek

18/28

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!