Na slavnostni akademiji: (od leve) predsednik zadružne ZZS Borut Florjančič, predsednik države Borut Pahor, nagrajenca Simon Toplak in Franci Avsec ter Silvan Peršolja, predsednik nadzornega odbora ZZS / Foto: arhiv ZZS

Jubilej slovenskega zadružništva

Zadružna zveza Slovenije praznuje letos 150-letnico zadružništva na Slovenskem in 50-letnico ponovne ustanovitve zveze.

Zadružna zveza Slovenije združuje 60 zadrug, ki povezujejo več kot 13.500 članov, zaposlujejo več kot 2600 delavcev ter na leto ustvarijo več kot 660 milijonov evrov prihodkov. S širšega gorenjskega območja so članice zadružne zveze zadruge Sava Lesce, Križe, Cerklje, Sloga Kranj, Škofja Loka, M Sora Žiri, Medvode, Kamnik in Domžale.

Zadružna zveza je za izjemen prispevek k razvoju zadružništva v Sloveniji podelila priznanje Simonu Toplaku in Franciju Avscu, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pa je zadružni zvezi podelila plaketo.

Ljubljana – Zadružna zveza je letošnji osrednji dogodek, zadružni kongres, ki je potekal v četrtek v Ljubljani, prilagodila praznovanju pomembnih obletnic. Najprej je pripravila slavnostno akademijo in podelitev priznanj, kongres pa nadaljevala s predavanjema o slovenskem in evropskem zadružništvu, dogodkom Zadruge v mestu in s slavnostno večerjo.

Zadružništvo poslovni model prihodnosti

Osrednji govornik na slavnostni akademiji je bil predsednik države Borut Pahor, ki je zadružni zvezi tudi izročil zahvalo za nenadomestljivo vlogo zadrug pri razvoju slovenskega podeželja in za skrb za povezovanje ljudi, ki živijo s podeželjem. »Postavili ste poslovni sistem solidarnosti in sodelovanja, za katerega se danes zdi, da bo prav mogoče postal poslovni model prihodnosti,« je zadružnikom dejal Pahor, ki ocenjuje, da je danes razkorak med podeželskim in mestnim življenjem manjši, kot je bil kdajkoli; zasluge za to pa je pripisal tudi zadružništvu.

Pomembna vloga zadrug pri odkupu, pogajanjih ...

V imenu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zadružnike nagovoril državni sekretar Darij Krajčič. »Za uspešen razvoj pridelave hrane v Sloveniji bo v prihodnje pomembno predvsem kakovostno zastopanje kmetov pri poslovanju z ostalimi močnejšimi deležniki v verigi preskrbe s hrano,« je dejal Krajčič in poudaril, da na ministrstvu glavno vlogo zadrug in zadružnega sistema vidijo predvsem pri odkupu, pogajanjih, sklepanju dolgoročnih pogodb in naročeni proizvodnji.

Pričakujejo večjo podporo pri naložbah

Predsednik zadružne zveze Borut Florjančič se je zavzel za to, da bi država v prihodnje še bolj podprla zadruge pri investicijah v živilskopredelovalne obrate, skladišča, silose in hladilnice ter v trgovsko verigo, s katero bodo lahko "vstopile v mesto" in na sodoben način nagovorile kupce. "Brez močne naložbene injekcije ne bo napredka in prerazporejanja vrednosti na začetek verige preskrbe s hrano, to je h kmetu," je dejal Florjančič.

Ob jubileju priložnostna znamka in razstava

Ob jubileju zadružništva je Pošta Slovenije na predlog zadružne zveze izdala priložnostno znamko. Osrednji motiv znamke je doužnjek, starodavni žetveni venček, čigar prepletenost je možno razumeti kot simbol zadružništva, ki združuje slovenskega kmeta. Jubilej so zaznamovali tudi z razstavo Kmetijske zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi, ki je bila en teden na ogled v ljubljanski Mestni hiši, od koder bo krenila na gostovanje po Sloveniji. Razstava prikazuje razvoj zadružništva od skromnih začetkov do današnjega uspešnega kapitalskega sistema ter poudarja pomembne posameznike, ki so veliko naredili za razvoj zadružništva. V pripravi je tudi monografija o zgodovini zadružništva na Slovenskem, ki bo predvidoma izšla ob koncu prihodnjega leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!