Za dolgoletno uspešno delo so se v KD dr. Ivan Tavčar s priznanjema zahvalili članoma društva Majdi Debeljak in Bojanu Trampušu. / Foto: Gorazd Kavčič

Nagradili ustvarjalne

V kulturnem domu v Poljanah so v petek podelili nagrade avtorjem najboljših del z likovnega in literarnega natečaja Kulturnega društva (KD) dr. Ivan Tavčar, obenem pa so se za dolgoletno uspešno delo s priznanjema zahvalili članoma društva Majdi Debeljak in Bojanu Trampušu.

Poljane – Dan presežkov so poimenovali dogodek, na katerem so v KD dr. Ivan Tavčar Poljane nagradili najboljše ustvarjalce z likovnega in literarnega natečaja za osnovnošolce, ki ju vsako leto pripravijo v društvu. Z likovnim natečajem poskušajo spodbujati likovno ustvarjalnost pri otrocih, je pojasnila Jerneja Kos, ki skrbi za izvedbo natečaja. Letošnjo temo so navezali na razstavo reprodukcij poljanskih ustvarjalcev zadnjih dvesto let z naslovom Medrug Polanci, ki so jo v društvu pripravili ob lanski 170. obletnici rojstva pisatelja Ivana Tavčarja. Na natečaj se je prijavilo 79 mladih ustvarjalcev, med njihovimi deli pa so jih izbrali šest, ki so jih tudi razstavili v avli kulturnega doma. Na literarnem natečaju pa so letos prejeli osem del in nagradili tri avtorje. V nadaljevanju so podelili še priznanji zaslužnima članoma za dolgoletno uspešno delo. »Letos je bila odločitev lahka, ker sta oba močno zaznamovala delovanje Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar,« je poudaril predsednik društva Goran Šušnjar. »Majda Debeljak je bila predsednica društva z najdaljšim stažem, vodila ga je kar deset let, in sicer od leta 1996 do 2006. V tem obdobju je društvo spremenilo obseg delovanja ter uvedlo nove aktivnosti in ustanovilo nove sekcije.« Na podlagi tega so se začeli priključevati tudi novi člani, zato je Šušnjar poudaril, da če kaj počneš z veseljem in s predanostjo, to vedno obrodi sadove. Ko se v Poljanah dogaja karkoli, kar je povezano z gledališčem, pa je zraven Bojan Trampuš, je ob podelitvi še enega priznanja poudaril Šušnjar. »Lansko leto je zanj predstavljalo veliko prelomnico, priznanja so se kar vrstila, prejel je tudi Severjevo nagrado za igralske stvaritve v ljubiteljskem gledališču.«

Za konec pa so prihranili presenečenje. Obiskala sta jih namreč predstavnika esperantskega društva iz Ljubljane Ostoj Kristan in Nika Rožej, ki sta društvu podarila dva izvoda prevoda Visoške kronike Ivana Tavčarja v esperanto, enega tudi za vitrino v Dvorcu Visoko. Za prevod je poskrbel Vinko Ošlak. Kristan je pojasnil, da ljubljansko esperantsko društvo s Tavčarjem povezuje tudi to, da jim je v zadnjem letu svojega županovanja za ustanovni sestanek društva v letu 1921 odstopil kletno dvorano na Magistratu. »Tistega leta je tudi prvič izšla Visoška kronika v knjižni obliki, zato smo se odločili za prevod tega romana v esperanto,« je še dejal Kristan. Goran Šušnjar se jima je za darilo oddolžil z izvodom Visoške kronike z dramatizacijo v poljanskem narečju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.