Domelove inovatorske ekipe so prejele eno zlato in srebrno ter skupaj s Cultom in Comtronom še nagrado za izziv Z inovacijami premikamo meje ter srebrno nagrado. / Foto: Gorazd Kavčič

Z inovacijami do uspeha

Na Gorenjskem so nagradili petnajst inovacijskih projektov, najboljši štirje pa se bodo septembra potegovali za naziv najboljše inovacije tudi na nacionalni ravni.

Kranj – V četrtek je v konferenčni dvorani Zavarovalnice Triglav v Kranju potekala podelitev nagrad najboljšim inovatorjem gorenjske regije, ki jih podeljuje Regionalna zbornica Gorenjske pri Gospodarski zbornici Slovenije v partnerstvu z gospodarskim ministrstvom in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Najboljši štirje na nacionalno raven

Na razpis za podelitev priznanj se je odzvalo 14 podjetij skupaj s 15 inovacijskimi projekti. Komisija je najboljše nagradila s šestimi zlatimi, osmimi srebrnimi in enim bronastim priznanjem. Najboljše štiri inovacije z zlatim priznanji se bodo septembra potegovale tudi za naziv naj inovacije na ravni države. To bo ekipa družbe SIJ Acroni z inovacijo SIDUR 400, s katero so dosegli boljšo varivost in preoblikovalnost jekla, Domelova ekipa, ki je sodelovala pri inoviranju EC mokro suhe sesalne enote, ekipa Iskraemeca, ki je razvila Zelenega pingvina, s pomočjo katerega učenci sodelujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa s pomočjo zmanjšane porabe virov, ter Primož Pori, s. p., kjer so razvili pripomoček za vadbo Infinity Movement.

Poleg najboljših štirih, sta šli zlati priznanji v roke tudi družbama Knauf Insulation in ADC team. Srebrna priznanja so prejele inovatorske ekipe v podjetjih Polycom, Domel, Iskratel, SRC Infonet, SIJ Acroni, Lotrič meroslovje, TAB Systems ter ekipa podjetij Domel, Cult in Comtron. Bronasto priznanje pa so prejeli v podjetju M Sora.

Dvema inovacijama so podelili tudi nagradi za letošnji izziv Z invoacijami presegamo meje, s katerim spodbujajo inovacije, ki imajo širši družbeni ali ekološki učinek. Prejeli so ju v družbah Iskraemeco za razvoj Zelenega pingvina in ekipa Domela, Culta in Comtrona za razvoj električnega kolesa. Obe inovaciji se bosta za nagrado potegovali tudi na nacionalni ravni.

Uspeh spremlja inovativnost

»Zavedamo se, da dolgoročen uspeh podjetja spremlja visoka dodana vrednost na zaposlenega, to pa dviguje prav inovativnost,« je povedala predsednica upravnega odbora regionalne zbornice Janka Planinc in dodala, da prav inovacije pomagajo podjetjem k večji prepoznavnosti in tržnemu deležu. »Na Gorenjskem je veliko uspešnih podjetij in danes ste tu predstavniki, ki ne pripomorete le k razvoju podjetja, temveč tudi k razvoju regionalnega gospodarstva ter slovenskega gospodarstva nasploh,« je še dodala.

Tudi generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je poudaril, da je prav inovativnost tista dejavnost, ki poganja gospodarstvo in z njim celotno družbo naprej. »Danes še toliko bolj velja, da ne bodo napredovale največje družbe, temveč tiste, ki imajo največ znanja in sposobnosti ter tudi priložnosti, da ga udejanjijo v praksi,« je povedal.

Nazaj med močne inovatorje

Po besedah Roka Benigerja iz Spirita Slovenija se je po podatkih evropskega inovacijskega indeksa inovacijska uspešnost pri nas v zadnjem času sicer zmanjšala. Slovenija je namreč padla iz območja močnih v območje zmernih inovatorjev. Cilj države je, da se v desetih letih uvrsti nazaj med močne inovatorje, za to pa bo treba povečati delež inovacijskih podjetij v industriji in izbranih storitvenih dejavnostih, predvsem pa okrepiti inovacijske dejavnosti v malih in srednje velikih podjetij. Kot kažejo podatki, je namreč v Sloveniji inovacijsko dejavnih slabi štirideset odstotkov vseh podjetij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.