Vrh Vajneža / Foto: Jelena Justin

V senci prvaka

Vajnež (2104 m. n. m.) – Manj znana pot v soseščino prvaka Karavank

Iskreno priznam, da še nikoli nisem bila na Vajnežu. Ko smo šli pred leti z Zelenice do Golice, je bila megla in se nam je zdelo nesmiselno riniti na vrh, če se ni nikamor videlo. Tako da …, hja, bolje pozno kot nikoli – in končno je prišel na vrsto.

Zapeljemo se po gorenjski avtocesti proti Jesenicam, ki jo zapustimo na izvozu Bled/Lesce. V krožišču zavijemo na prvem izvozu proti Žirovnici. Peljemo se mimo Vrbe in mimo Žirovnice. Na koncu Žirovnice zavijemo ostro desno in nadaljujemo proti dolini Završnice, kjer nas smerokaz usmeri levo na makadamsko cesto proti Valvasorjevemu domu. Cesta je ponekod razrita, najstrmejši deli pa so betonirani. Višje dosežemo križišče, kjer nas smerokaz usmeri levo proti Valvasorju in Potoški planini. V naslednjem križišču ponovno zavijemo levo proti Potoški planini. Cesta nas nekaj časa pelje skoraj po ravnem, ko peljemo mimo odcepa za Smolnik in Ajdno, pa se začne ponovno strmeje dvigovati. Peljemo mimo Potoške planine. Kmalu dosežemo vodno zajetje in potok Urbas, kjer je na desnem tudi manjše parkirišče. Parkiramo.

S parkirišča se povzpnemo do vodnega zajetja, kjer na levi strani opazimo skromno stezico, ki že po nekaj korakih postane precej širok kolovoz, ki se strmo dviguje. Da, do Belščice strmina ne bo popustila. Širok kolovoz se višje sicer zoži, a pretkano vijuga v okljukih, da niti ne občutimo strmine in hitrega pridobivanja višine. Z višino se gozd redči, dosegli smo par ruševja, pot se obrne proti zahodu. Po dobri uri hoje dosežemo travnata pobočja Belščice. Stezica nas pripelje do zasilnega bivaka. Od bivaka gremo naprej približno šest metrov in na koncu skal zavijemo desno na slabše vidno stezico, ki pa po nekaj metrih postane bolj vidna in lažje sledljiva. Prečimo južno pobočje Belščice proti vzhodu in ves čas zmerno pridobivamo višino. Nad seboj bomo opazili pot. To je markirana pot, ki povezuje Stol z Golico. Naša nemarkirana steza preči markirano pot na mestu, kjer je lesen, od zoba časa »ornk« načet smerokaz za Vajnež. Prečimo markirano pot in se začnemo vzpenjati po slabše vidni stezici. Če nam ni do stezosledstva, predlagam, da se povzpnemo na sedlo, ki ga vidimo pred seboj, potem pa do vrha Vajneža napredujemo po grebenu. Z vrha Vajneža se odpre čudovit razgled na Julijske Alpe in na verigo Karavank, v obe smeri; Stol je na dosegu roke, pred nami je Potoški Stol, desno od nas pa je greben proti Golici. Pogled na severno stran je pogled na Celovško kočo in Ovčji vrh, ki se dviga nad njo. Z Vajneža sestopimo do sedla in se povzpnemo še na Potoški Stol. S Potoškega Stola se vrnemo na markirano pot in nadaljujemo do odcepa neoznačene poti, ki nas bo pripeljala nazaj do bivaka. Od bivaka strmo sestopimo po poti vzpona do jeklenega konjička, ki nas čaka pri potočku Urbas.

Če imamo še energijo in čas, pa predlagam, da se z Vajneža povzpnemo še na Stol, potem pa sestopimo do Valvasorjevega doma, od tam pa proti Potoški planini. Do tam je približno še 30 minut hoje do Potoške planine, ter morda še dodatnih 10 minut do avtomobila pri potoku Urbas. No, sama pot pa se temu primerno podaljša.

Nadmorska višina: 2104 m
Višinska razlika: 900 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/17

torek

7/18

sreda

12/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Križe, 27. september 2022

Tradicionalni jesenski kros

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vabijo nove člane

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

RAZSTAVE / Škofja Loka, 28. september 2022

Razstavi Tomislava Brajnovića

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.

Gradnja šole se je ustavila / 08:49, 27. september

Če kdo te bo nategnil Slovenc. Tole je lahko na koncu katastrofa.

Janez Hrovat ne bo več kandidiral za župana / 07:31, 27. september

Pameten. Kaj se boš ukvarjal z neumnim narodom. Ni vredno živcev.

Ljubezen do rož odtehta vso skrb / 15:28, 26. september

VAUUU, to je pa res čudovito. Najlepša hiša kar sem jih kdaj videla.... No tudi nasproti nageljni - to mora dišat.

Stroški ogrevanja letos višji / 10:39, 26. september

Prejšn tedn zvečer sem dobil SMS, če rabim drva. Odpisal sem: NE !!!
Zjutraj slučajn pogledam čez okn, pa drv ni bilo več.

Stroški ogrevanja letos višji / 08:33, 26. september

»Če bi bilo po mojem, ne bi pokurila niti enega polena, ogrevali bi se tako kot nekoč, s čajem in dodatkom v njem, oblekli bi si več oblačil...

Samoplačniška fizioterapija na domu / 17:06, 25. september

Kaj je narobe z mojimi komentarji, da niso gor??? A preverjate, če je res, kolko vsak posameznik plačuje v z. blagajno poleg obveznega in dopolninega zavarovanja....