Matjaž Belšak ima dobrih 130 kilogramov, dvajset metrov je vlekel tovornjak, težak šestnajst ton. Na sliki tik pred ciljem.

Vlekli šestnajsttonski tovornjak

Vleka tovornjaka, mrtvi dvig, viking potisk nad glavo, nošenje uteži in nošenje vreče s peskom. To je pet disciplin, ki so dale najmočnejšega Slovenca. Prepričljivo je to znova Matjaž Belšak z Golega Brda.

Medvode – Tekmovanje za najmočnejšega Slovenca je v soboto v Medvode privabilo 15 tekmovalcev, od tega so bili trije iz tujine. Spodbujali so jih številni gledalci, ki so si prišli ogledat zanimivo dogajanje. Prvič je bilo v Medvodah – ne po naključju. Medvoščan je namreč že večkratni najmočnejši Slovenec Matjaž Belšak, ki je bil tokrat v dvojni vlogi: tekmovalca in organizatorja. Tekmovanje je bilo del festivala Medvode v gibanju.

Začelo se je z najbolj atraktivno disciplino, vleko 16 ton težkega tovornjaka. Na voljo so imeli eno minuto, povleči so ga morali za dvajset metrov. Belšak, ki ima dobrih sto trideset kilogramov, je bil edini, ki mu je to v celoti uspelo. Svojo moč je pokazal še v naslednjih štirih disciplinah: mrtvi dvig, viking potisk nad glavo, nošenje uteži in nošenje vreče s peskom. Naziv najmočnejši Slovenec 2022 je bil po napornih petih urah zanesljivo njegov. »Uspešno sem začel že prvo disciplino. Cesta ni bila povsem ravna, tako da so imeli tekmovalci težave, ni se izšlo idealno. Isti kamion smo že vlekli in so vsi lahko zaključili razdaljo. Naklon, čeprav minimalen, je zelo otežil disciplino. Bil sem edini, ki sem jo končal. Zelo pomembna je pravilna tehnika, pravilen položaj, da nič energije ne gre v prazno. Domače okolje mi je dalo še dodatnih moči,« je povedal Matjaž Belšak, ki prihaja z Golega Brda. To je bila zanj prva takšna tekma po operaciji. Pred enim letom so mu zamenjali desni kolk. »Priprave so se začele že po operaciji z rehabilitacijo, okrevanjem, delom s fizioterapevtom, treningi, vzpostavitvijo zdravega telesa ... Potem pa naprej. Bolj se je tekma bližala, bolj specifične so bile priprave. Po operaciji je to zame prva t. i. strongman tekma. Vmes sem nastopil na eni v polaganju rok. Naprej pa bomo videli, kako bo,« je dodal. Glede na premoč je pričakovati, da bo osvajanje naziva najmočnejši Slovenec nadaljeval, z ekipo pa se bo trudil še izboljšati nivo tega tekmovanja.

Za Belšakom sta se v konkurenci najmočnejši Slovenec zvrstila Tadej Kovačič in Tim Drenovec. Slednji je zmagovalec v kategoriji do 105 kilogramov, med tekmovalci do 24 let pa je slavil Niko Cartl. Belšak je bil najboljši tudi absolutno, kjer pa se mu je najbolj približal Avstrijec Peter Reinthaler, s katerim se zelo dobro poznata. Belšak je namreč njegov trener.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.