Delček poti do vrha Televrina je zavarovan. Ime detajla je zgovorno: Slovenčica. / Foto: Jelena Justin

Na morje, v hribe

Televrina/Osoršćica (588 m n. m.) – Kaj je lepšega kot aktiven dopust ... No, to ravno ne prija vsakomur, a kdor že leta bere našo rubriko, ve, da se lepi planinski kotički najdejo tudi ob morju. Najvišji vrh otoka Lošinj.

Bliža se dolgo, vroče poletje, ko je na vrsti tudi dopust ob morju. Meni najbolj prija, da je dopust aktiven, kar pomeni, da v jutranjih urah naredim kakšno lepo planinsko, pohodniško turo, potem pa sledi skok v morje in poležavanje na plaži. Če se odpravljamo na dopust na Cres ali Lošinj, predlagam, da obiščemo Televrino, najvišji vrh otoka Lošinj.

Čez mejni prehod Jelšane se mimo Reke peljemo v smeri otoka Krka do trajektne luke Valbiska, kjer se vkrcamo na trajekt in zapeljemo do otoka Cresa, do luke Merag. Na Cresu sledimo oznakam za Mali Lošinj – vse do kraja Osor, kjer sta Lošinj in Cres povezana s krajšim dvižnim mostom. Tik pred mostom zavijemo desno na parkirišče, kjer je izhodišče našega vzpona. Gremo čez most in se takoj za njim usmerimo na betonirano, vzpenjajočo se cesto, ki gre skozi Kamp Preko mosta. Prvi smerokaz je na začetku vzpona Osoršćica. Na koncu kampa cesta postane makadamska. Na prvem razpotju se levo odcepi steza do opuščene vasice Tržić (20 min), mi pa nadaljujemo še naravnost po cesti, nato pa zavijemo levo v smeri Televrina in planinskega doma. Pot poteka večinoma skozi nizek gozd, ob kamniti ograji. Desno se kmalu odcepi pot do vasice Mali Tržić. Sledimo rahlo desno in po približno desetih minutah smo na razpotju. Gremo desno, v smeri planinskega doma. Da, malo daljšo pot smo izbrali. Pot se za kratek čas priključi cesti, sicer pa poteka skozi gozd in grmičevje, ponekod tudi malce strmeje. Višje se nam začnejo odpirati čudoviti razgledi na morje. Gozdna in gričevnata pot nas pripelje do Planinskega doma Sv. Gaudent. Od doma po cesti nadaljujemo proti Televrini. Povzpnemo se še do velikega belega križa, ki ga vidimo pred seboj. Od križa se malce spustimo in po cesti nadaljujemo do razpotja, kjer se levo odcepi pot nazaj v Osor (pot našega sestopa), desno pa se začne vzpon do vrha Televrina. Razgledno pobočje, delno poraščeno z drevjem in grmičevjem, ki je na začetku malce strmejše, nas pripelje do neizrazitega vrha, kjer stoji ogromen možic. Eni zemljevidi ga imenujejo Kalek, drugi pa Križica. Sledimo grebenu, ki postaja malce skalnat. Grebenu se umaknemo v desno stran, kjer je nekaj zavarovanih metrov poti, imenovane Slovenčica. Pot nas vrne na greben, ki mu sledimo vse do vrha Televrina. Z vrha se odpre čudovit razgled predvsem na odprto morje oz. proti zahodu. Pokažejo se Unije, Susak in seveda Istra, ki ji pravijo tudi zelena pljuča Hrvaške. Naj vas ne zmedejo časovnice od planinskega doma do vrha Televrina. Na vseh namreč piše 1 ura. Tudi ko smo deset minut pod vrhom, je napis 1 ura. Od planinskega doma do vrha je res ura hoje, a čas prehojene poti so očitno pozabili odštevati.

Po grebenu se vrnemo do ceste, ki jo prečkamo in začenjamo sestop po krožni poti nazaj v Osor. Gremo mimo vpisne skrinjice, nato pa nas poti vodi skozi gozd in grmičevje vse tja do razpotja, kjer smo prej zavili proti planinskemu domu. Od tu do Osorja sestopimo po poti vzpona.

Če se boste ture lotili v poletnih mesecih, imejte s seboj dovolj tekočine; in za vzpon bo še kako veljala tista »rana ura, zlata ura«.

Nadmorska višina: 588 m
Višinska razlika: 610 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.