Tekača Draga Žbontar in Klemen Markež / Foto: Nik Bertoncelj

Najlepša »narcisa« in najvzdržljivejši tekač

Planina pod Golico je v soboto ponovno gostila prireditev Miss narcis, tekači pa so šteli vzpone na Španov vrh v sklopu teka 6 ur Španovega vrha.

Planina pod Golico – Izbor Miss narcis ima po besedah Katje Medja, predsednice Turističnega društva Golica, organizatorja prireditve, dolgo tradicijo. Prvič so ga namreč organizirali že leta 1964. Tokrat se je za naziv potegovalo osem deklet. Pomerile so se v treh igrah. V prvi so se morale predstaviti, pri tem pa uporabiti besede, ki so jih izžrebale v kategorijah okoliški hribi, kmečko orodje in domače besede. V drugi igri so morale iz jajčnih beljakov stepsti sneg in v tretji špiliti klobase. Tekmovalke sta ocenjevala štiričlanska komisija in občinstvo, ki je svoji favoritki namenilo srček. Največ srčkov je prejela domačinka Sanja Jereb, ki je postala mis narcis 2022, prva spremljevalka je bila Tamara Medja in druga spremljevalka Pia Platiša, obe s Koroške Bele. »Letos nam je spet zagodlo vreme, dež je skorajda stalnica naše prireditve, a to nas ne ustavi, morda bi bilo obiskovalcev le nekoliko več, če bi sijalo sonce,« je še dodala Katja Medja, ki je predsednica društva od februarja letos.

Kljub deževni soboti se je v organizaciji Zavoda za šport Jesenice na Španov vrh šest ur neprekinjeno vzpenjalo 15 moških in dve ženski. Skupno so zabeležili 76 vzponov, od tega osem v ženski konkurenci in 68 v moški konkurenci. Najmlajši tekmovalcev je bil enajstletni Tevž Šorn, najstarejši pa Miro Ražman, letnik 1953. Tekmovanje je potekalo v treh starostnih kategorijah. Obe ženski sta se pomerili v kategoriji nad petdeset let. Prva je bila Draga Žbontar s sedmimi vzponi, druga pa Mirsada Hadžić, ki se je na Španov vrh povzpela enkrat. »Gre za prijetno prireditev, letos tudi mokro, saj nas je spremljal dež. Zaradi mokrega terena so bili spusti nekoliko težavnejši, sicer pa je običajno težje teči v vročini,« je povedala Žbontarjeva.

V najmlajši moški kategoriji je bil najuspešnejši Aljoša Markež z osmimi vzponi, v drugi starostni kategoriji Gaber Šorn s sedmimi vzponi in v najstarejši kategoriji Klemen Markež z osmimi vzponi. Absolutni zmagovalec je postal Klemen Markež, ki se je na Španov vrh v petih urah in dvajsetih minutah povzpel osemkrat, drugi je bil Aljoša Markež, ki se je osemkrat povzpel v petih urah in 57 minutah, in tretji Gaber Šorn s sedmimi vzponi v petih urah in 33 minutah. »Dež ni predstavljal ovire, navajen sem teči v vseh vremenskih razmerah. Padca ni bilo niti drugih težav, je bila pa proga ob vsakem novem vzponu po občutku vedno strmejša,« je dejal Klemen Markež, ki se je vzdržljivostnega teka na Španov vrh udeležil prvič.

Tradicionalni pohod po Stari rudni poti, ki ga organizira Turistično-informacijski center Jesenice, je bil tokrat zaradi slabega vremena odpovedan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...