SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'June' to data type int.
Novi predsednik vlade Robert Golob je med glavnimi prioritetami nove vlade navedel zdravstvo, draginjo in znanje. / Foto: Gorazd Kavčič

Goloba izvolili za mandatarja

Robert Golob je že v sredo zvečer, kmalu po izvolitvi za novega predsednika vlade, v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov. Cilj ostaja, da vlado izvolijo do 3. junija.

Vodenje največje poslanske skupine Gibanje Svoboda z 41 poslanci bo po izvolitvi Roberta Goloba za predsednika vlade prevzel Borut Sajovic, dolgoletni tržiški župan, ki je bil državni poslanec že v letih 2004–2011. Kot je dejal, bodo kljub številnosti poslanske skupine delo organizirali tako, da bodo učinkoviti in bodo uresničili dane obljube ter zastavljen program stranke.

Ljubljana – Državni zbor je v sredo zvečer na tajnem glasovanju za mandatarja za sestavo nove vlade pričakovano izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki je takoj zaprisegel kot novi predsednik vlade. Podprlo ga je 54 poslancev Svobode, SD, Levice in poslanca narodnostne skupnosti, 30 poslancev SDS in NSi pa je bilo proti. Golob je še isti večer v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov. Po njihovi predstavitvi na pristojnih parlamentarnih odborih naj bi poslanci o ministrski sestavi nove vlade predvidoma odločali prihodnji teden. Golobov cilj ostaja, da bi bila vlada sestavljena do 3. junija.

Volivci so se pred mesecem dni jasno odločili, da želijo živeti v normalni državi, kjer ne bodo ves čas v negotovosti, kaj bo prinesel naslednji dan, je na sredini izredni seji državnega zbora povedal Golob, ki je izbral tri programske prioritete nove vlade. Kot prvo je predstavil zdravstvo. Napovedal je skorajšnjo vložitev interventnega zakona, ki bo vseboval načrt stresnega testa zdravstva, po katerem bodo preverili skrajne zmožnosti sistema, nosilce odgovornosti, ki bodo morali prevzeti odgovornost za pripravo sprememb, in denar, da bodo spremembe lahko udejanjili. Nato bodo poskušali v 18 mesecih pripraviti spremembe, temeljito reformo zdravstvenega sistema, ki bo udejanjena leta 2024 in bo lahko vzdržala naslednjih dvajset let. K snovanju načrta so povabljeni zdravniki, medicinske sestre, najboljši pravniki in ekonomisti.

Druga prioriteta bo draginja, za katero je Golob napovedal ukrepe, ki bodo do jeseni odpravili cenovne negotovosti, če bo res potrebno, pa se bodo odločili tudi za regulacijo cen. Tretja prioriteta pa je znanje, prek katerega bomo lahko ustvarili družbo visoke dodane vrednosti, je povedal. Ne želi si družbe z nizko plačanimi delovnimi mesti. Ob tem je napovedal vlaganja v ljudi v javni upravi in sprejetje ukrepov, ki bodo omogočili, da se bodo mladi po študiju – tudi v tujini – vrnili domov in si tu ustvarili družino.

Med tistimi, ki so Golobu čestitali kmalu po izvolitvi za predsednika vlade, sta bila poleg predsednika republike Boruta Pahorja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Oba sta čestitki zapisala v slovenščini in angleščini. »Robert Golob, čestitke za izvolitev na mesto predsednika slovenske vlade! Naša Unija je v središču vaših prizadevanj. Skupaj zgradimo močno Evropo, ki bo kos sedanjim in prihodnjim izzivom!« je na Twitterju zapisala von der Leynova. »Čestitke Robertu Golobu, novemu predsedniku slovenske vlade! Prepričan sem, da bo Slovenija aktivno sodelovala in prispevala k razvoju naše Evropske unije,« pa je zapisal Michel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

oblačno
vlažnost: 49 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

13/28

torek

11/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. avgust 2022

Kolesarski izlet

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Kolesarjenje po mejah občine Cerklje

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Na Češko kočo

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 11. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2022

Na Pokljuški gams in Debelo peč

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. avgust 2022

Javno vodstvo po razstavi

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

 

 
 

 

 
 
 

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 21:14, 7. avgust

Vsekakor je potrebna avtocestna policija, saj število vsakodnevnih nesreč kaže na to, da že lep čas zamujamo s tem. Ne morejo se pa pogovarj...

Prostovoljstvo / 19:33, 5. avgust

Na Gorenjskem:
Dragi, dva gasilca spet težita, pobirata za cisterno. Kaj jima dam?
Reku, dej jima en ajmar vode.

Prostovoljstvo / 17:39, 5. avgust

Gremo fantje, gori!
Je reku vodja izmene , počas fantje, davčna gori.

Kam na digitalno izobraževanje / 13:18, 5. avgust

Danes sem dobila odgovor, da je B&B že oddalo vsa razpisana mesta za omenjeno izobraževanje, ki ga častimo davkoplačevalci. Na GOV so mi pov...

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 11:21, 5. avgust

Bravo Svoboda. Policijo dol s cest. Ceste so za državljane in ne represivne organe.

Prometni znaki gorenjskega kolesarskega omrežja / 07:49, 5. avgust

Veliko županov se hvali , da so poskrbeli v svojih občinah za kolesarje. V resnici pa so samo narisali oznake za kolesarske steze na obstoječe ceste za javni promet.

Srednjeveški utrip starega mesta / 07:19, 5. avgust

Sredneveški utrip?

HAHAHAHAHAHAH

Zame bolj maškarada.