Vrh Učke, Vojak, s kamnitim razglednikom, zadaj so vidni radarji. / Foto: Jelena Justin

Najvišji vrh Istre

Učka/Vojak (1401 m n. m.) – Bi dihali morski zrak? A bi, pa še v hribe bi šli? Imam odlično idejo. Najvišji vrh Istre, le čez mejo se je treba zapeljati. Lep vzpon na istrsko kraljico.

Pred leti smo se Učke lotili z nadmorske višine nič metrov. Z višine morja. V takem primeru nas čaka kar nekajurni vzpon, ki je, če se ga lotevamo v pomladnih in poletnih mesecih, močno topel oz. vroč. Kje pa bi začeli vzpon, da bi ga malce skrajšali? Tisti običajni vzpon, ki se ga loteva večina planincev, je s Poklona, kjer je tudi planinski dom. Pa bodimo prijazni in si vzpon malce olajšajmo.

Zapeljemo se proti Ilirski Bistrici, kjer nadaljujemo v smeri mejnega prehoda Jelšane. Ko prečkamo mejo, smo na avtocesti, ki pelje proti Reki. Avtocesto zapustimo na izvozu Jurdani in cesti sledimo do naselja Matulji, tik nad Opatijo, kjer nas oznake za Učko usmerijo desno. Cesti, ki se strmo vzpenja, sledimo do nadmorske višine 922 m, do Poklona, kjer je veliko parkirišče, planinski dom Poklon in restavracija Učka. Parkiramo in vzpon po markirani poti začnemo pri lesenih stebrih, na katerih so razloženi favna, flora, naravne in kulturne znamenitosti narodnega parka Učka. Sledimo markacijam za Vojak, glavni vrh Učke.

Nad parkiriščem se pot strmo vzpne in se prečno vzpenja skozi gozd. Udobna steza poteka skozi gozd, po senci, in se zmerno vzpenja. Ko prvič prečimo asfaltirano cesto, se na drugi strani povzpnemo po kamnitih stopnicah nazaj v gozd ter nadaljujemo vzpon. Pot postane strmejša in hitro spet dosežemo asfaltirano cesto. Tudi to prečimo in ponovno nadaljujemo po stopnicah do poti. Pot se zlagoma vzpenja, ponekod bolj strmo, cesto prečimo še tretjič. Višje dosežemo potoček, kjer naj bi bila pitna voda, a v mesecu maju o vodi ni bilo ne duha ne sluha. Od pitne vode dalje pot poteka skoraj po ravnem, dosežemo učno gozdno pot, ki nas seznani s številnimi rastlinami, ki rastejo v gozdu okoli nas. Lepo speljana steza kmalu ponudi čudovit razgled na opatijski zaliv. Še četrtič dosežemo asfaltirano cesto, po kateri nadaljujemo do levega ovinka, kjer cesto zapustimo in se skozi bukov vrh povzpnemo skoraj do vojaškega oddajnika in radarja. Tam spet stopimo na cesto in nadaljujemo mimo oddajnikov po grebenu do vrha Vojaka. Glavni vrh Učke je sicer visok 1396 metrov, vendar tik pred vrhom, če pridemo s strani Poklona, so leta 1911 postavili kamniti razglednik, 'vidikovac', visok pet metrov. Že takrat je bil razlog za njegovo postavitev razgled, ki ga vrh Učke ponudi: Istra, Kvarnerski zaliv z otoki, Gorski kotar, Velebit, Julijske Alpe in Dolomiti. V času prve svetovne vojne je imela trdnjava funkcijo avstro-ogrske vojaške pomorske opazovalnice.

Ker nas avto čaka v Poklonu, moramo sestopiti po poti vzpona. Omenjeno turico priporočam tudi za poletne mesece, saj poteka skozi gozd, po senci. Le zgodnji moramo biti.

Ko se vrnemo do avtomobila, se pa le zapeljimo v Ičiće ali Lovran, morda tudi Medvejo, in ohladimo razgreto telo v morju, ki pa je na notranji strani Istre bistveno hladnejše kot na zahodu Istre.

Nadmorska višina: 1401 m
Višinska razlika: 479 m
Trajanje: 3 ure
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 72 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!