Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/8

petek

5/12

sobota

1/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PREDAVANJA / Homec, 23. februar 2024

Predstavitev zgodovinskih romanov

OBVESTILA / Naklo, 23. februar 2024

Redni občni zbor DU Naklo

GLASBA / Železniki, 23. februar 2024

Salve iz avle

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Vaša nova samooskrbna rešitev / 18:05, 23. februar

Reklama za GEN-I.

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...