Na vrtu so zasadili šolski oreh. / Foto: Primož Pičulin

Imamo samo en planet

Na Osnovni šoli Orehek in podružnični šoli v Mavčičah so minuli petek pripravili Eko dan, ki so ga sicer načrtovali že v aprilu, da bi tako zaznamovali dan Zemlje.

V OŠ Orehek Kranj in PŠ Mavčiče bo ekološko resno, ampak zaradi podjetnih idej prav nič stresno,« so besede, s katerimi so minuli petek povabili na Eko dan, v sklopu katerega je šola odprla vrata tudi obiskovalcem iz lokalnega okolja. Vse dopoldne so učenci sodelovali v različnih delavnicah z ekološko tematiko, za zaključek pa so na šolskem vrtu posadili oreh, ki bo nudil zavetje tudi prihodnjim generacijam osnovnošolcev.

V sklopu Eko dneva so učenci urejali okolico šole, pripravili zbiralno akcijo odpadnega papirja ter izmenjevalnico oblačil, knjig in družabnih iger. Komunala Kranj je tako na Orehku kot v Mavčičah obiskovalcem prikazala nekatere svoje dejavnosti in vozila, na stojnicah na šolskem dvorišču pa so se s svojimi izdelki predstavili lokalni dobavitelji. Za posebno slastno delavnico je poskrbel kuharski mojster Bine Volčič. »Sprva smo z Eko dnevom nameravali zaznamovati 22. april, dan Zemlje, a nam je ponagajalo vreme, tako da smo ga pripravili na dan čebel, kar je prav tako močno povezano z našo tematiko,« je pojasnil ravnatelj Drago Zalar. Za učence so pripravili kar 13 različnih delavnic, na katerih so med drugim izdelali ptičje krmilnice in hotele za žuželke, uredili so eko vrtiček in čutno pot za najmlajše. »Na ta način smo želeli otrokom sporočiti, da se je treba zavedati, da imamo samo en planet in da vsako dejanje, ki pomaga k njegovi ohranitvi, šteje.« Kot se je izkazalo, so njihovi učenci že precej ozaveščeni. Tinkara Hafner je ob stojnici z rabljenimi oblačili poudarila, da ne smemo zavreči oblačil, ki so še povsem uporabna, bolje je, da jih zamenjamo z drugimi. Četrtošolka Evelin Podjed Primožič pa je brez zadrege pojasnila, kako se ločujejo odpadki in zakaj je to pomembno: »Tako jih namreč lahko ponovno uporabimo.« To so lahko v praksi spoznali pri stojnici podjetja Circular Shield, kjer so prikazali, kako iz tetrapaka nastane higienski papir. »OŠ Orehek kot prva šola v Kranju uporablja tovrsten higienski papir, sicer pa ga uporabljajo že v več kot sto šolah po Sloveniji,« je pojasnila Špela Gutnik iz omenjenega podjetja.

Za zaključek so na vrtu skupaj z županom Matjažem Rakovcem posadili šolski oreh, drevo, po katerem je kraj, v katerem je šola, dobil ime. »Drevesa morajo biti naši prijatelji; z vsakim drevesom, ki ga posadimo, naredimo nekaj dobrega, drevesa so pljuča Zemlje,« je poudaril ravnatelj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/9

sreda

-4/11

četrtek

-2/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

ŠPORT / Zgornja Bela, 1. februar 2023

Telovadba za najlepša leta

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

DELAVNICE / Tržič, 2. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

GLEDALIŠČE / Kranj, 2. februar 2023

Dr. Prešeren

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.