Na vrtu so zasadili šolski oreh. / Foto: Primož Pičulin

Imamo samo en planet

Na Osnovni šoli Orehek in podružnični šoli v Mavčičah so minuli petek pripravili Eko dan, ki so ga sicer načrtovali že v aprilu, da bi tako zaznamovali dan Zemlje.

V OŠ Orehek Kranj in PŠ Mavčiče bo ekološko resno, ampak zaradi podjetnih idej prav nič stresno,« so besede, s katerimi so minuli petek povabili na Eko dan, v sklopu katerega je šola odprla vrata tudi obiskovalcem iz lokalnega okolja. Vse dopoldne so učenci sodelovali v različnih delavnicah z ekološko tematiko, za zaključek pa so na šolskem vrtu posadili oreh, ki bo nudil zavetje tudi prihodnjim generacijam osnovnošolcev.

V sklopu Eko dneva so učenci urejali okolico šole, pripravili zbiralno akcijo odpadnega papirja ter izmenjevalnico oblačil, knjig in družabnih iger. Komunala Kranj je tako na Orehku kot v Mavčičah obiskovalcem prikazala nekatere svoje dejavnosti in vozila, na stojnicah na šolskem dvorišču pa so se s svojimi izdelki predstavili lokalni dobavitelji. Za posebno slastno delavnico je poskrbel kuharski mojster Bine Volčič. »Sprva smo z Eko dnevom nameravali zaznamovati 22. april, dan Zemlje, a nam je ponagajalo vreme, tako da smo ga pripravili na dan čebel, kar je prav tako močno povezano z našo tematiko,« je pojasnil ravnatelj Drago Zalar. Za učence so pripravili kar 13 različnih delavnic, na katerih so med drugim izdelali ptičje krmilnice in hotele za žuželke, uredili so eko vrtiček in čutno pot za najmlajše. »Na ta način smo želeli otrokom sporočiti, da se je treba zavedati, da imamo samo en planet in da vsako dejanje, ki pomaga k njegovi ohranitvi, šteje.« Kot se je izkazalo, so njihovi učenci že precej ozaveščeni. Tinkara Hafner je ob stojnici z rabljenimi oblačili poudarila, da ne smemo zavreči oblačil, ki so še povsem uporabna, bolje je, da jih zamenjamo z drugimi. Četrtošolka Evelin Podjed Primožič pa je brez zadrege pojasnila, kako se ločujejo odpadki in zakaj je to pomembno: »Tako jih namreč lahko ponovno uporabimo.« To so lahko v praksi spoznali pri stojnici podjetja Circular Shield, kjer so prikazali, kako iz tetrapaka nastane higienski papir. »OŠ Orehek kot prva šola v Kranju uporablja tovrsten higienski papir, sicer pa ga uporabljajo že v več kot sto šolah po Sloveniji,« je pojasnila Špela Gutnik iz omenjenega podjetja.

Za zaključek so na vrtu skupaj z županom Matjažem Rakovcem posadili šolski oreh, drevo, po katerem je kraj, v katerem je šola, dobil ime. »Drevesa morajo biti naši prijatelji; z vsakim drevesom, ki ga posadimo, naredimo nekaj dobrega, drevesa so pljuča Zemlje,« je poudaril ravnatelj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.