Ivka Sodnik, Matevž Remškar, Florjan Sušnik in Rok Roblek

O okusih se ne razpravlja

Na enem od pogovornih večerov v gradu Dvor se je Ivka Sodnik pogovarjala s konservatorjem Matevžem Remškarjem iz kranjske enote Zavoda za varovanje kulturne dediščine, ki strokovno spremlja in nadzoruje obnovo gradu Dvor.

Župan Rok Roblek je ocenil, da gre za zaupanja vredna človeka. Med drugim je omenil še, da začenjajo obnovo fasade gradu, stavbnega pohištva, v načrtu pa je tudi sanacija dvorišča, strehe pa v manjšem obsegu. Poleg ogledov in dogodkov, ki jih grad gosti, se v njem v prihodnosti obeta tudi kavarna, mogoče pa kmalu pripravijo tudi poroko.

Preddvor – Pri pogovoru so sodelovali tudi t. i. grof in grofica Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, najemnika gradu in investitorja, ter preddvorski župan Rok Roblek. Izvedeli smo marsikaj zanimivega, predvsem pa je zvedavo občinstvo zanimal odgovor na vprašanje, kakšne so bile zahteve konservatorske stroke pri obnovi gradu in kako to, da je najemnikoma omogočila, da grad opremita po svojem okusu in ustvarjata svojo zgodbo.

Najemnika pozdravljata sodelovanje s stroko. Vendar je Sušnik poudaril, da je eno teorija, drugo praksa. Je pa dejstvo, je dodal, da stroka mora določiti neki okvir, ki ga je treba upoštevati, saj sta znana, da rada hodita po robu. »Mi smo verjeli v izpeljavo te zgodbe. In če verjameš, ti potem tudi stvari same pridejo naproti,« je še povedal. Župan je nadaljeval, da je z odprtimi rokami pozdravil prišleka. Najprej sta svojo zgodbo sicer želela ustvarjati na gradu Hrib, a ko sta videla grad Dvor, sta ugotovila, da je energija tu prava. Tanja Šubelj je med drugim dejala, da je vajena, da ljudje »pljuvajo« po zgodbah, kot je njuna. Florjan Sušnik jo je dopolnil, da je dejstvo, da je zgodba drugačna, kot je značilno za Slovenijo. Povedal je, da je tujim turistom grad všeč, veliko jih doda, da kaj takega v svetu človek težko vidi – kar dela grad edinstven. A če bi bilo vse tako, kot si je Sušnik zamislil, bi se grad imenoval Modri grad in bi bile stene v različnih odtenkih modre. »Potem bi pa res na oglede hodili z vsega sveta,« je šaljivo, a vseeno resno skoraj vzkliknil »grof«.

Matevž Remškar je tisti, ki strokovno spremlja obnovo gradu. Pojasnil je: »Dogovorili smo se za določene principe. Velikih posegov v samo strukturo gradu ni bilo. Zato smo tudi lahko našli skupni jezik. Generalno so zadeve ostale tam, kjer morajo biti. Ta grad je bil med drugim tudi vzgojni zavod in takrat je bilo marsikaj narejeno brez sodelovanja stroke. Marsikatero predelno steno smo odstranili in grad je z zadnjo prenovo na fizičnem nivoju veliko pridobil. Ko pride do opreme, pa včasih malce zamižim, ker vse to lahko tudi strokovno zagovarjam. S tem nimam težav, čeprav se naši okusi razlikujejo.« V klasičnem slovenskem pogledu bi bil grad na neki način obnovljen in najverjetneje prazen. »Grofica« poudari, da je oprema v njem projekt, razstava – to, kar imenujeta njuna zgodba.

Ali je zavod postavil kakšne zahteve, kako naj se prazni grad opremi, kje je most med zahtevami in zgodbo? Najemnika sicer poudarjata, da je to njuna zgodba, vendar ljudje tega ne razumejo vedno, je menila moderatorka. Remškar je odgovoril: »Dejstvo je, da nič ni večno. Ta oprema se pobere in odnese in grad ni nič izgubil, le pridobil, ker je toliko let živel. To je glavno vodilo. Bolj bistveno je bilo to, da so se pri novi napeljavi čim bolj držali obstoječih vodov, da se je čim manj 'razrilo', da so se pri sanaciji uporabljali pravi materiali. Pri vsem drugem pa sam v tem primeru pomislim na pregovor, ki pravi, da se o okusih ne razpravlja ...« Verjame tudi, da ima vsak svojo definicijo besede kič. Misli pa, da je oprema v gradu velikokrat stvar debate zato, ker spominja na grajsko. »Spominja na nekaj, kar bi v gradu lahko bilo.« In če bi bila v gradu razstava na temo življenja v bližnjem jezeru Črnava, ljudje zagotovo ne bi toliko razpravljali o njej. »Pa bi bila zadeva popolnoma neavtentična,« je sklenil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.