Anton Tomec, dr. Andrej Šalehar, Jožef Pavlič, Breda Podbrežnik Vukmir, Štefan Petkovšek in Julija Šuligoj

Nepoznani Glavar

V pogovoru, ki je potekal ob nedavnem izidu zbornika o Glavarju, so v Komendi odstirali manj znane plati njegovega življenja.

Komenda – Pred dnevi je v prostorih Osnovne šole Komenda - Moste potekala predstavitev zbornika (Ne)poznani Glavar, ki ga je pred nedavnim v elektronski obliki izdala Ustanova Petra Pavla Glavarja.

Na predstavitvi oz. pogovoru, ki ga je povezovala direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, so manj znane plati Glavarjevega življenja in dela odstirali urednik zbornika Štefan Petkovšek ter avtorji člankov Jožef Pavlič, Julija Šuligoj, dr. Andrej Šalehar in Anton Tomec.

Glavarju so ob lanski tristoti obletnici rojstva v Komendi posvetili številne dogodke in tako osvetlili marsikateri del njegovega pestrega življenja. A kot je poudaril Jožef Pavlič, nekdanji novinar in urednik Družine, ki Glavarjevo delovanje raziskuje že dlje časa, je zares zanesljiv le datum, ko je bil na Trsatu posvečen v duhovnika, znan pa je tudi datum njegovega krsta. »Kje točno počiva Glavar, pa še vedno ne vemo. Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Novega mesta je opravil raziskave in potrdil dva groba iz 18. stoletja na Lanšprežu ter še več v kapeli sv. Jožefa, niso pa bile opravljene forenzične raziskave. O Glavarju bo torej treba še marsikaj preiskati,« je povedal Pavlič.

Marsikaj iz njegove pestre zapuščine pa se je vendarle ohranilo. Tudi v Komendi, kjer še danes marsikaj spominja nanj, med drugim tudi knjižnica s 1399 knjigami, ki se je ohranila v celoti.

Štefan Petkovšek, po izobrazbi socialni pedagog, sicer pa tudi predsednik Ustanove Petra Pavla Glavarja, je osvetlil njegov odnos do šolstva, saj je znano, da je nadarjenim revnim učencem tudi omogočal šolanje. Hkrati pa je prijateljeval s številnimi velikimi imeni takratnega časa, in kot pravi Petkovšek, je bil v srčiki razsvetljenstva na Slovenskem.

Zgodovinarka Julija Šuligoj je orisala družbenopolitične razmere in vsakdan v času Glavarjevega življenja, dr. Andrej Šalehar in Anton Tomec pa sta opozorila na njegov doprinos k razvoju čebelarstva. Kot je znano, je namreč glavar spodbujal čebelarstvo in skrbel za materialno pomoč kmetom za nakup panjev ter jih čebelarstva poučeval v slovenskem jeziku.

Zanimivi pogovor je z interpretacijo odlomkov iz Glavarjevih del popestril igralec Pavle Ravnohrib, v avli šole pa so odprli razstavo Peter Pavel Glavar med nami: ob tristoti obletnici rojstva, ki so jo pripravili v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 77 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/2

petek

-4/2

sobota

-4/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.