O moči muzejev

Mednarodni muzejski dan so skupaj z muzeji v več kot 150 državah sveta 18. maja z različnimi dogodki, odprtji ter brezplačnimi ogledi muzejskih zbirk ter galerij zaznamovali tudi slovenski muzeji. V razvidu muzejev pri ministrstvu za kulturo je vpisanih 56 muzejev, od tega 13 državnih. A to ni popolna evidenca, muzejev je v Sloveniji vsaj še enkrat toliko, med njimi so tudi mnogi zasebni, ki so tudi organizirani na drugačen način kot javni. Večina med njimi pa je vendarle vključena v ICOM Slovenija oziroma Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta, ki je tudi osrednji povezovalec omenjenega muzejskega praznika. V okviru letošnje teme Moč muzejev so muzealci poudarili tri vsebine, ki jih pri svojem delu poleg ohranjanja in predstavljanja narodove zgodovine ter kulturne dediščine prav tako zasledujejo. To so moč doseganja trajnosti, moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti ter moč gradnje skupnosti z izobraževanjem. Trajnost pomeni vlogo pomembnih akterjev v lokalnih skupnostih pri aktivaciji ljudi in njihovi participaciji pri dejavnostih za boljši in pravičnejši jutri, z inovacijami to početi na sodoben in ljudem čim prijaznejši način, muzeji pa s svojimi zbirkami in programi ponujajo tudi priložnost za vseživljenjsko učenje, s čimer prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe. Lahko bi rekli, da gradijo skupnost v podpiranju demokratičnih vrednot.

V sodobnem besednjaku tu vsekakor lahko »damo petko«. Hkrati pa nas v realnost popelje nedavno obvestilo javnosti taistega slovenskega odbora ICOM in Skupnosti muzejev Slovenije, v katerem stanovski muzejski organizaciji izražata »globoko zaskrbljenost in nestrinjanje z novimi posegi v ustanovitvene akte slovenskih državnih muzejev in z očitnim političnim kadrovanjem v kulturnem sektorju«. Sporočajo, da je v zadnjih dveh letih v nekaj primerih šlo za vodstvene kadre z neustrezno izobrazbo in nepoznavanjem muzejskega dela, kar pomeni zanemarjanje strokovnosti in s tem tudi poseganje v avtonomno delovanje muzejev. Tu nastopimo ljudje oziroma od nas izvoljena oblast. Moč muzejev lahko deluje le, če ni politično vzpostavljena in vodena od vrha navzdol, ampak je zgrajena na stroki in aktivnem odgovarjanju na vprašanja, ki nam jih postavlja sodobna družba. Muzeji morajo biti na podlagi znanj o naši dediščini in preteklosti, ki jo na strokoven način hranijo in predstavljajo, tudi kritični opazovalci tega, kar se dogaja v aktualnem času. Le tako bomo ob besedah »to nas je naučila zgodovina« prikimali in hkrati muzejem priznali tudi njihovo resnično moč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

oblačno
vlažnost: 49 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

13/28

torek

11/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. avgust 2022

Kolesarski izlet

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Kolesarjenje po mejah občine Cerklje

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Na Češko kočo

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 11. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2022

Na Pokljuški gams in Debelo peč

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. avgust 2022

Javno vodstvo po razstavi

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

 

 
 

 

 
 
 

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 21:14, 7. avgust

Vsekakor je potrebna avtocestna policija, saj število vsakodnevnih nesreč kaže na to, da že lep čas zamujamo s tem. Ne morejo se pa pogovarj...

Prostovoljstvo / 19:33, 5. avgust

Na Gorenjskem:
Dragi, dva gasilca spet težita, pobirata za cisterno. Kaj jima dam?
Reku, dej jima en ajmar vode.

Prostovoljstvo / 17:39, 5. avgust

Gremo fantje, gori!
Je reku vodja izmene , počas fantje, davčna gori.

Kam na digitalno izobraževanje / 13:18, 5. avgust

Danes sem dobila odgovor, da je B&B že oddalo vsa razpisana mesta za omenjeno izobraževanje, ki ga častimo davkoplačevalci. Na GOV so mi pov...

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 11:21, 5. avgust

Bravo Svoboda. Policijo dol s cest. Ceste so za državljane in ne represivne organe.

Prometni znaki gorenjskega kolesarskega omrežja / 07:49, 5. avgust

Veliko županov se hvali , da so poskrbeli v svojih občinah za kolesarje. V resnici pa so samo narisali oznake za kolesarske steze na obstoječe ceste za javni promet.

Srednjeveški utrip starega mesta / 07:19, 5. avgust

Sredneveški utrip?

HAHAHAHAHAHAH

Zame bolj maškarada.