Celotno območje Prešernove domačije v Vrbi bo urejala država. / Foto: Gorazd Kavčič

Država bo sama urejala Vrbo

Občina Žirovnica je državi ponudila v odkup tudi stanovanjski objekt Vrba 1.

Na ministrstvu za kulturo so potrdili, da nameravajo odkupiti objekt Vrba 1. Povedali so, da bo z odkupom in obnovo »smiselno, funkcionalno in upravljavsko povezan celoten kompleks nekdanje Prešernove domačije in s tem omogočeno lažje in hitrejše načrtovanje obnove ter upravljanje kompleksa«. Obnovo in rekonstrukcijo gospodarskega poslopja bodo začeli takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

Vrba – Država bo postala lastnica vseh objektov v sklopu Prešernove domačije v Vrbi in jih bo tudi sama urejala. Občina Žirovnica je namreč objekt Vrba 1, ki je v njeni lasti, ponudila državi v odkup, postopki na ministrstvu za kulturo potekajo, je povedal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Razlog, zakaj se občina umika iz Vrbe, je v tem, da se je zapletlo z možnostjo pridobitve evropskih sredstev za obnovo objekta Vrba 1, ki je v občinski lasti. Izkazalo se je namreč, da Občina Žirovnica z objektom ne izpolnjuje pogojev za pridobitev sofinanciranja; da bi denar lahko črpali neposredno iz državnega proračuna, bi morali občinski del projekta združiti z državnim v enoten projekt.

Spomnimo, država je leta 2020 odkupila gospodarsko poslopje, občina pa stanovanjski objekt v sklopu Prešernove domačije. Ministrstvo za kulturo je marca letos predstavilo projekt celovite obnove, v sklopu katerega bodo v gospodarskem poslopju uredili sprejemni center za obiskovalce, trgovino s spominki, razstavni prostor s sodobno stalno razstavo o Prešernu, večnamenski prostor za kulturne dogodke in predavanja, zunanji prireditveni prostor, vrt in sadovnjak.

Občina Žirovnica pa je stanovanjski objekt Vrba 1 nameravala porušiti in na njegovem mestu postaviti novega, v njem naj bi uredili gostinsko ponudbo z javnim galerijskim delom. Kot je dejal župan Pogačar, si na občini želijo, da država ne bi spreminjala teh načrtov. Zagotovil je sodelovanje in pomoč občine, po sklenitvi kupoprodajne pogodbe bodo državi dali v uporabo tudi parkirišča, ki so občinska.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/6

torek

-2/7

sreda

1/3

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

RAZSTAVE / Jesenice, 6. december 2022

Mere in merilni pripomočki

PREDAVANJA / Naklo, 6. december 2022

V gorah in ledenikih Francije

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...