Prijetna, ponekod ozka in izpostavljena mulatjera, poteka nad reko Cadramazzo. / Foto Jelena Justin

Votla gora

Cuel de la Baretta (1522 m n. m.) – Skrajni zahod Zahodnih Julijskih Alp, ki teče od Montaža čez Zabuš do Strme peči in se zaključi v divjini prepadnih strmali, kjer se k nebu pnejo vrhovi, ki v imenu nosijo besedo Jovet.

Danes bomo obiskali divji in strm svet, ki leži zahodno od Strme peči. To je svet, kamor vodi le ena markirana pot. Vrh Cuel de la Baretta je sicer nemarkiran, s svojimi 1522 metri nizek, a izjemno razgleden. Z njegovega temena se nam odpre pogled v krušljive in težko dostopne strmali t. i. Jovetov. Možnost za vzpon na Cuel de la Baretto sta dve: ena iz vasice Patoc v Reklanski dolini, druga iz zaselka Cadramazzo v t. i. Železni dolini (Canal del Farro). Mi se bomo na vrh povzpeli iz Cadramazza. Mimo Tablje/Pontebbe se peljemo proti Klužam/Chiusa Forte. Približno dva kilometra pred Klužami zagledamo na levi strani brv, ki vodi čez reko Belo, ob cesti pa manjše parkirišče, kjer parkiramo. Previdno prečkamo cesto, prečimo reko in se usmerimo na pot št. 619. Gre za nekdanjo mulatjero, ki se pretkano vije po pobočjih soteske reke Cadramazzo. Steza je ponekod izjemno ozka, sicer pa nadvse udobna. Drzni in globoki pogledi v dno soteske terjajo trden in zanesljiv korak. Izjemno lepa pot se nekje na višini 1250 m priključi poti št. 620, ki pripelje iz vasi Patoc. Drznost poti tukaj spremeni svoj značaj, saj postane široka in s soncem obsijana. Široka pot nas vodi skozi bukov gozd in z vsakim višinskim metrom so vidnejši in vse bolj ohranjeni ostanki vojaških objektov iz prve svetovne vojne.

Cuel de la Baretta je izjemen razglednik. Z ene strani »Baretko« gleda Kugyjev orjaški zmaj, Montaž, z druge strani brega Železne doline pa težje dostopen karnijski mogočnež Zuc dal Bor. Severno leži zahodni del Naborjetskih gora, na jugovzhodu so divji in nedostopni Joveti, na jugu pa razgled zaključujejo Julijske Predalpe, predvsem Javor in Lopič. Ne toliko razgled z vrha, kot strateška točka gore, je bil razlog, da so si na vrhu Italijani med prvo svetovno vojno uredili topniško trdnjavo in z nje obstreljevali avstrijske položaje v Kanalski dolini. Razsežnost ohranjene utrdbe je izjemna, saj je bila zvrtana pod celo dolžino vršnega dela gora, s samostojnimi kavernami za topniške položaje. Predlagam, da si na vrhu ogledamo ostaline stavb in sistem rovov. Mrkobni in temni so podzemni prostori, ki so bili namenjeni tako topništvu kot tudi vojaški posadki. Nedoumljivo in težko predstavljivo!

Najbolj udobno je, če z vrha sestopimo do doline po poti vzpona. Varianta je tudi, da sestopimo po poti 620 v vasico Patoc, kjer sestop nadaljujemo po soteski potoka Patoc vse do vasi Raccolana, kjer se po urejeni kolesarski stezi vrnemo do izhodišča. A ta pot nam bo vzela precej več časa in tudi sestop ob potoku Patoc je pogosto otežen in občasno tudi neprehoden zaradi izjemno krušljivega terena. Preden se lotimo omenjene poti, preverimo stanje poti na spletnih straneh planinske zveze Furlanije Julijske Krajine.

Nadmorska višina: 1522 m
Višinska razlika: 1100 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

četrtek

18/28

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!