Janez Ankele

Glasove kolesarske legende

Če v spletni brskalnik vtipkam besedi kolesarske legende, mi ponudi kopico velikih kolesarskih imen, kot so Fausto Coppi, Gino Bartali, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Marianne Vos ... Slovenci imamo v tem trenutku kolesarje, ki se borijo za najboljša mesta na prestižnih tekmovanjih. Prepričan sem, da bodo Primož Roglič, Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec in drugi zapisani med legende. Lahko smo že danes ponosni nanje. Mislim pa, da svetovne kolesarske legende ne morejo biti tudi vzorniki nam, rekreativnim kolesarjem. Vzorniki rekreativnim kolesarjem so lahko tisti, ki so skozi celo življenje živeli zmerno aktivno, telesno in umsko, ter tako doživeli visoko starost. Za vse je značilno, da aktivnost vzdržujejo, čim dlje je mogoče. V Športnem društvu Gorenjski glas smo ponosni na štiri takšne legende, ki so presegle mejo osemdeset let in so še danes močno aktivne na različnih področjih.

O Đuru Ćulibrku, ki prekolesari več kot 25 tisoč kilometrov letno, sem že pisal. Naj dodam še to, da mu je za rojstni dan podjetje A2U podarilo lepo zeleno kolo, ki ga Đuro že ponosno vozi. Hvala.

Naš častni član Janez Zeni je celo življenje poleg skrbi za družino, napornih služb, ki jih je opravljal, svoj prosti čas aktivno posvečal dejavnostim v rodni vasi Besnica. Bil je dejaven v vaškem športnem društvu, predsednik kulturnega društva, aktiven v Slovenskem društvu za vrednotenje dela. Z dirkalnim kolesom se je sicer začel voziti dokaj pozno, toda vztrajno in počasi. Še danes ga zanimajo novosti in izboljšave. Janez je pred kratkim napisal knjigo z naslovom Najine zgodbe, v kateri se spominja skupnega življenja s pokojno ženo Francko.

Marjan Burja je kot diplomirani ekonomist delal na različnih delovnih mestih, povezanih s financami, a na svoji poklicni poti je bil tudi računalniški programer. Danes ga slikarstvo zaposluje vsaj tri dni v tednu. Aktiven je v treh društvih in skoraj vsak konec tedna se pripravlja na kakšno razstavo. Sicer je dal vsem jasno vedeti, da je torek dan za kolo, in takrat ga slikarji pustijo pri miru. S hribi je povezan celo življenje, saj je še vedno aktiven član planinskega društva. En dan v ob koncu tedna si vzame čas, da gresta s hčerko v hribe.

Janez Ankele je zadnji, ki je maja letos dopolnil osemdeset let in se vpisal med Glasove kolesarske legende. Janez vsaj trikrat na teden sede na kolo. Dvakrat kolesari sam in v svojem tempu na kolesu preživi od tri do štiri ure. Ob torkih na Glasovih srečanjih organizira in vodi skupino A, tisto najbolj umirjeno. Če ne gre na kolo, gresta z ženo v hribe. Tako je zmerno aktiven skoraj vsak dan v tednu. Vmes vzdržuje vrt in hišo, s čimer je precej dela, pravi. Za gledanje televizije tako ostane bolj malo časa, če že, pa z veseljem pogleda šport. S športom je namreč povezan celo življenje. V mladih letih je treniral smučanje in potem trideset let igral rokomet v klubu Mladost iz Stražišča.

Malo mlajši smo ponosni na Glasove kolesarske legende in upamo, da jim bomo sledili in doživeli osemdeset in več let.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.