Anamarija Lampič je svojo odločitev za selitev v biatlon včeraj predstavila na sedežu Smučarske zveze Slovenije. Ob njej je direktor zveze Uroš Zupan. / Foto: Gorazd Kavčič

Lampičeva prestopila v biatlon

Anamarija Lampič je v športu sprejela življenjsko odločitev. Nadela si bo puško in postala biatlonka. Načrta B, kot pravi, nima. »Je samo načrt A. Vse bom naredila, da bom uspela v biatlonu,« poudarja 26-letnica iz Valburge, ki je včeraj odšla na prve skupne biatlonske priprave na Pokljuko.

Ljubljana, Rudno polje – Pred dnevi je 26-letna Anamarija Lampič na družbenih omrežjih sporočila, da se seli v biatlon. Na to je sicer že večkrat namigovala, nismo pa pričakovali, da se bo to zgodilo prav pred sezono, v kateri bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Novico in razloge je včeraj najprej obelodanila na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani, nato pa se je podala v novo sredino. Sedmi sili se je z biatlonsko reprezentanco predstavila še na Pokljuki. »Po končani sezoni sem veliko premišljevala, kaj narediti. Lahko rečem, da sem z dosedanjimi rezultati naredila zelo veliko in dosegla vse, kar sem si zadala, razen letošnje olimpijske medalje, ki je bila res dosegljiva, a je na žalost nisem uspela dobiti. Vse sezone sem lepo rasla tako fizično kot tudi z lastnimi rezultati. Imam zmagi v svetovnem pokalu in ostale stopničke, medalji s svetovnih prvenstev, drugo in tretje mesto v skupni sprinterski razvrstitvi ter mali kristalni globus,« je začela pojasnjevati svojo odločitev.

Anamarija Lampič je v nadaljevanju dodala, da meni, da je teku na smučeh dala čisto vse, kar je lahko. »Vsak v življenju pride do neke točke, ko je treba sprejeti življenjsko odločitev. Vem, da lahko v teku naredim še marsikaj, a prevladala je želja. V biatlonu želim narediti čisto vse, da postanem ena izmed najboljših. Zavedam se in vem, da se je včasih treba odpovedati dobrim stvarem, če želiš kaj spremeniti, in si upati stopiti naprej. Jaz grem naprej in ne bom pogrevala stvari za nazaj, ki so se in se še dogajajo v panogi tek na smučeh. Rekla bom le, da dejanje in miselnost panoge niso ravno pozitivno vplivali na to, da bi se odločila kako drugače. Vem, da mi ne bo lahko. Nekaterih stvari se bom morala naučiti čisto na novo, tudi streljanja. Ne bojim se teh izzivov. Če ne bi bila tako prepričana, da sem lahko uspešna v tem športu, se za to niti ne bi odločila. Hvala vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali ali pripomogli, da sem dosegla vse te odlične rezultate v teku na smučeh. Zahvaljujem pa se tudi vsem, ki boste sprejeli mojo odločitev pozitivno in me spremljali ter spodbujali še naprej na moji športni poti.«

Na Smučarski zvezi Slovenije so se trudili, da bi ostala v tekaških vrstah, a so hitro uvideli, da je njena želja po odhodu v biatlon prevelika, kar je potrdil direktor zveze Uroš Zupan. »V prvi vrsti smo upoštevali in spoštovali njeno željo. Naredili bomo vse, da bi v biatlonu imela najboljše možne pogoje in sledila cilju, ki ga ima, da na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah poseže po medalji, kar ji v teku še manjka. Veseli smo tudi, da ni zaprla vrat nastopu v Planici 2023. Želja je bila, da bi lahko nekako uskladili trenažni in tekmovalni proces na način, da bi pod Poncami nastopila vsaj v njeni paradni disciplini.« Kakšne so realne možnosti za to, bo pokazal čas.

Anamarijo Lampič čaka novo poglavje v športu. Začela ne bo na vrhu, v čemer ne vidi težav. Zaveda se, da jo čaka veliko učenja in najprej nastopi na nižjih ravneh tekmovanja. Nova sezona, je dejala, bo uvajalna, načrta B pa nima. Novo pot je začela včeraj. Na Pokljuki se je predstavila biatlonska reprezentanca. Zbrali so se na prvih štiridnevnih pripravah. Lampičeva ni edina novost. Veliko jih je predvsem v vodstvu. Novi predsednik Zbora za biatlon je Boštjan Ule, vodja panoge Tomas Globočnik, vodja reprezentanc pa Tadeja Brankovič. Novi trener moške in ženske A reprezentance je Nemec Ricco Groß, njegov pomočnik bo pri fantih Janez Marič, pri dekletih pa Boštjan Klavžar, izbranec Anamarije Lampič. V moški A reprezentanci so Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Lovro Planko, Anton Vidmar in Alex Cisar, v ženski pa sestrični Polona in Živa Klemenčič ter kot pridružena članica Anamarija Lampič. V biatlonskih vrstah so seveda njenega prestopa veseli. »Predvsem sem vesela, da bo delala tisto, kar si želi, in da je ostala pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Odločitev je izključno njena. Imela bo vso podporo, kot jo ima ekipa A. Verjamem, da z željo, ki jo ima, in energijo, ki jo premore, lahko napreduje in je uspešna. Zagotovo pa ga ni strokovnjaka, ki bi v tem trenutku lahko napovedal razplet,« je komentirala nekdanja biatlonka Tadeja Brankovič, po novem vodja biatlonskih reprezentanc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.