Kladanj

Tuzelski kanton

Moška voda, dekliška jama in »čihapuha« Ćiro (3)

Težko je priti do glavnega mesta BiH ali do katerega drugega mesta v Tuzelskem kantonu, ne da bi se peljali skozi Kladanj. Lahko bi rekli, da mesto kar vabi obiskovalce, da pridejo in odkrijejo, kaj skrivajo obronki planine Konjuh ter kaj ponujajo kanjoni rek Drinjača in Ujča.

Ogledali smo si torej Kladanj, se odpeljali do rekreativnega kompleksa, ki je dobil ime po izviru Muška voda. Izvir je sicer višje od kompleksa, veliko pa o vodi pove že ime samo … Pričakal nas je lastnik Kasim Selimović, nam razkazal hotel, ki so ga v času našega obiska ravno obnavljali, odprli naj bi ga v tem mesecu. Stoji sredi narave, ponuja številne možnosti rekreacije, zraven njega urejajo tudi nogometno igrišče. Lastnik optimistično zre v prihodnost in razmišlja o tem, kako bi športniki hodili k njim na priprave, je pa seveda vsak turist dobrodošel.

Zagotovo je zanimiva turistična znamenitost v okolici Kladnja tudi jama Djevojačka pećina. Leži v kraju Brateljevići, ki počasi stopa v »turistične športne copate«, saj ima potencial za razvoj feratnega turizma.

Jama leži malce zunaj kraja samega, do njenega vhoda vodijo stopnice, potem pa se pot ponovno spusti navzdol, kjer se odpre dejanski vhod v jamo. Ime je jama dobila po pogumnem dekletu, ki naj bi v njej našlo svoj grob, ko je želelo srdi noči zajeti vodo iz izvira v jami in se je ustrašilo svoje sence – pa ji je počilo srce. Med spuščanjem proti velikim »ustom« jame, so na levi strani zanimive gravure, ki je jih uspelo turističnim delavcem zaščititi. Pričajo o zgodovini jame. Arheologi menijo, da izhajajo iz obdobja antike. Poleg njih pa so opazni napisi, ki naj bi bili iz osmanskega obdobja, veliko pa je tudi novodobnih napisov in grafitov, tako da je treba kar dobro pogledati, da ločiš starejše oznake od sodobnih.

V Kladnju smo izvedeli tudi marsikaj o t. i. kladanjskih stečkih (bogomilski nagrobni spomeniki). Na kar 53 lokacijah so jih v tem okolju odkrili 436, med njimi je 52 primerkov okrašenih. Nekropola s stečki v Olovcih pa je bila razglašena za spomenik državnega pomena in jo najdemo tudi na listi Unescove svetovne dediščine.

Preden pa smo se ustavili v Etno avliji Mačkovac, smo nekaj časa čakali še prihod »ćire«, kot v teh krajih imenujejo starodobnika med vlaki. Banovići so namreč še edino mesto v BiH, kjer ćira še deluje in opravlja svojo prvotno funkcijo ter dnevno prevaža premog iz rudnika do sodobnejše železniške proge. Kar nekaj teh, za nas že »muzejskih eksponatov«, smo si tudi ogledali.

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.