Vedno zanimivi minerali in fosili / Foto: Tina Dokl

Minfos se je vrnil v Tržič

Po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 so se v Tržič vrnili tradicionalni Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (Minfos). Na novi lokaciji in z odličnim odzivom.

Tržič – Na Minfos je v soboto in nedeljo povabilo Turistično društvo (TD) Plac Tržič v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Društvom prijateljev mineralov in fosilov Slovenije. »Neizmerno smo veseli, da smo po dveh letih znova lahko organizirali Minfos in da je bilo polno pozitivnih vibracij tako med zbiratelji in razstavljavci kot med ljubitelji in rednimi obiskovalci. Letos bi moral biti jubilejni, petdeseti Minfos, vendar smo se zaradi odpovedi v preteklih dveh letih ustavili pri 48. Za jubilej smo načrtovali selitev na novo lokacijo v nekdanjo čistilnico bombaža v kompleksu Bombažne predilnice in tkalnice Tržič, kar pa smo izvedli že letos. Za prostor po obnovi menimo, da je eden lepših za tovrstne prireditve in je dodal nekaj k temu dogodku,« je povedal predsednik TD Plac Peter Miklič. Kot je pojasnil, je bilo slovenskih in tujih razstavljavcev blizu osemdeset, v to je vštel tudi 18 slovenskih oblikovalcev nakita, ki se te dni predstavljajo na Slovenskem tednu nakita. Gostili so Muzejsko društvo Železniki, Rudnik Sitarjevec, Višjo šolo za oblikovanje kamna Sežana, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Geološki krožek Bobovec, TD Trbovlje, Foto klub Tržič, Delavnico Kosmač ter Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje, ki nadaljuje 250-letno tradicijo rudarjenja in je prikazalo skok čez kožo v častni rudarski stan.

Skupina za eksperimentalno arheologijo Štalca Muzejskega društva Železniki je predstavila taljenje po železnodobnih postopkih. »Posnemati skušamo način taljenja, kot naj bi potekal v naselbini Štalca (hrib nad Železniki), ki je delovala v času od šeststo do štiristo let pred našim štetjem. Glede na ostanke poskušamo rekonstruirati peči tistih velikosti in tudi rudo, oglje in glino naberemo lokalno,« je pojasnil član skupine Janez Rihtaršič. Obiskovalcem so pokazali celoten proces – od rude do izdelka.

Muzej hiše mineralov iz Velenja sodeluje vrsto let, zbiralec in poznavalec Jože Rihtar je za najdragocenejši kos iz zbirke na razstavi izbral jantar iz premogovnika Velenje. En gram slovenskega jantarja stane 1,5 evra, je pojasnil.

»Ljudje so Minfos pogrešali. Nova lokacija se mi zdi še boljša in ima dobre možnosti za nadaljnji razvoj. V Društvu prijateljev mineralov in fosilov Slovenije smo letos dali poudarek zadnji številki revije Konkrecija, s katero smo tematsko pokrili slovenski prostor minerala kalcita in fosilne školjke. Temu je bila posvečena tudi razstava, na kateri razstavlja osem naših članov. Naj poudarim vitrino Vilija Rakovca iz Kranja, ki letos praznuje štirideset let zbirateljstva in ima ogromno primerkov tudi z gorenjskega konca. Oligocenske školjke iz okolice Poljšice so na primer zelo lepe,« je povzel predsednik društva Rok Gašparič.

V Minfos se je vključil Tržiški muzej in povabil na ogled zbirk, v Galeriji Paviljon NOB je bila razstava Posledice fotografa Bojana Golčarja, organizirani so bili ogledi v Dovžanovo sotesko in Šentanski rudnik ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.