Mentorja Boris Urh in Mojca Logar ter Nace Gosnik, ki je posnel eno od fotografij na razstavi (v ozadju), po kateri je nastal relief.

Umetniški projekt in več

Razstava Your Alps gostuje v stopniščni galeriji Stare Pošte v Kranju. Je posebna, saj so razstavljena dela tudi reliefna, tako da jih slepi in slabovidni lahko otipajo, opremljena pa so z opisi slik v brajici.

Kranj – Likovna razstava Your Alps je nastala v okviru istoimenskega projekta na Biotehniškem centru (BC) Naklo. Projekt je združil vse države alpskega loka, od Francije do Slovenije, razen Švice. Problemi alpskega prostora so namreč povsod enaki: mladi se odseljujejo, delovnih mest v drugih panogah, kot so gozdarstvo, turizem in kmetijstvo, je malo, v mestu je življenje lažje kot v odmaknjenih vaseh visoko v gorah, nam razloži ena od mentorjev projekta Mojca Logar z BC Naklo. Nadaljuje, da sta bila v projektu vedno dva partnerja: »Določeni park, ki se profesionalno ukvarja z zaščito in ohranjanjem alpskega prostora, in ena šola. Slovenska sta bila tako BC Naklo in Triglavski narodni park.« Ena od aktivnosti v projektu je bila izvedba fotografske delavnice, razlaga naprej. »Naši dijaki so se tako s profesionalnima fotografoma Joštom Gantarjem in Alešem Zdešarjem (TNP) odpravili na teren, v območje Trente in Kranjske Gore, ter naredili kopico fotografij. Rezultat je bila razstava fotografij.« Aktivnost pa se s tem ni zaključila. Pod mentorstvom profesorja likovne umetnosti na BC Naklo Borisa Urha so med naslednjimi pomladnimi projektnimi dnevi dijaki na osnovi teh fotografij izdelali slike v 3D-tehniki. Uporabili so karton, lepenko in časopisni papir ter ustvarili reliefno podobo pokrajine. S tem so pridobili tretjo dimenzijo, globino. Pričujoče izdelke so razstavili na eni od izobraževalnih delavnic sicer drugega projekta Podvig, ki na gimnazije uvaja podjetnost. »Tam so nam svetovali, da bi lahko slike predstavili tudi slepi in slabovidni populaciji, saj jih lahko otipajo,« pove Logarjeva. S pomočjo ljubljanskega Centra IRIS so dela opremili še z brajico, reliefi in fotografije pa so razstavljeni skupaj. Urh še pojasni, da ni bil pogoj, da dijaki pri svojem ustvarjanju zvesto sledijo fotografiji. »Sama likovna naloga je bila enostavna. Na podlagi fotografije so zelo hitro lahko dobili neki motiv, s katerim so se poigrali.«

Razstavo Your Alps trenutno gosti stopniščna galerija Stare Pošte v Kranju, doslej pa so dela že veliko gostovala – vse od škofjeloške knjižnice do Planinskega muzeja v Mojstrani. Logarjeva zaključi, da je prvotni namen projektnega dela izvedbe fotografske delavnice na terenu močno presegel pričakovanja. Ne skriva veselja, da na ta način projekt živi naprej. Zlasti pa jo veseli, da so slike lahko didaktični pripomoček za slepe in slabovidne za spoznavanje alpskega sveta.

Razstavo Your Alps si lahko ogledate do sredine junija, potem pa v stopniščno galerijo prihajajo dela slepih in slabovidnih iz Kranja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...