Spominsko ploščo sta v družbi družine Janeza Omana odkrila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Škofja Loka Tine Radinja. / Foto: Tina Dokl

Odkrili spominsko ploščo Ivanu Omanu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Škofja Loka Tine Radinja sta v družbi družine Janeza Omana, ki je gospodar na domači kmetiji v Zmincu, odkrila spominsko ploščo Ivanu Omanu, kmetu, slovenskemu domoljubu in narodnemu buditelju, članu predsedstva Republike Slovenije ter častnemu občanu Škofje Loke.

Zminec – Datum odkritja spominske plošče je simboličen, saj prav danes, 12. maja, mineva 34 let od ustanovitve Slovenske kmečke zveze, današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), katere prvi predsednik je bil Ivan Oman.

Na to so na priložnostni prireditvi ob odkritju spominske plošče na Omanovi domačiji pri Karlinu v Zmincu spomnili tudi govorniki.

Zbrane, med katerimi so bili številni nekdanji in sedanji politiki, predsednik prve demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle pa tudi sestre Ivana Omana Poldka, Minka in Francka ter otroci Marija, Janez, Monika, Anka, Tatjana in Igor, je najprej nagovoril škofjeloški župan Tine Radinja.

»V naši tisočletni zgodovini je bilo mnogo slavnih, zaslužnih in znanih Ločank in Ločanov. Ivan Oman ima med njimi prav posebno mesto. Njegova zavezanost za javno, za skupno dobro, pripravljenost, da poleg skrbi za kmetijo in družino naredi ogromno za to, da bi bilo v Sloveniji bolje, je tisto, po čemer se ga spominjamo. Verjamem, da se bo s simbolnim dejanjem, odkritjem spominske plošče, ta spomin ohranjali in prenašal naprej,« je povedal župan Radinja.

»Zaradi dela v Slovenski kmečki zvezi, predsedstvu Republike Slovenije ter v začetkih novega poglavja slovenskega parlamentarizma, zlasti pa zaradi njegove popolne premočrtnosti in predanosti samostojni neodvisni Sloveniji Ivana Omana danes štejemo med najpomembnejše politične voditelje novejše slovenske politične zgodovine,« je poudaril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in spomnil, da je ena od dvoran v predsedniški palači poimenovana tudi po Ivanu Omanu.

»Kot predsednik Republike Slovenije sem družini Oman hvaležen, da z razumevanjem sprejema pomen dediščine zanje pa tudi za vse Slovence pomembnega Ivana Omana, narodnega voditelja,« je tudi povedal predsednik Pahor.

Zbrane je po slovesnem odkritju spominske plošče in blagoslovu, ki ga je opravil Matej Nastran, župnik pri sv. Jakobu v Škofji Loki, nagovoril tudi Janez Oman, gospodar na Omanovi kmetiji v Zmincu, za kulturni program pa sta poskrbela Škofjeloški oktet ter pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...