Učenci in učitelji OŠ Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos. / Foto: arhiv šole

Predstavili naše plese

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals (Kulturni festivali) konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos.

Pri omenjenem projektu Erasmus+ OŠ Staneta Žagarja sodeluje s šolami v Grčiji, na Madžarskem in v Romuniji. V okviru projekta se osredotočajo na spoznavanje lastne kulture in kultur ostalih sodelujočih držav: spoznavajo in primerjajo različne narodnosti, religije, lokalno glasbo, legende, kulturne in naravne znamenitosti, običaje, navade ...

Osrednja tema tokratne aktivnosti učenja in poučevanja je bila po besedah učiteljice Polone Zevnik razširjanje lokalne glasbe. »Partnerske šole so predstavile svojo tradicionalno in popularno glasbo in plese,« je pojasnila in dodala, da je zbrane še posebno očarala pesem Zelena dežela skupine Victory, ki jo je zapela učenka njihove šole Dora Stepanović. Na ta način so sodelujočim poskušali približati lepote Slovenije. »Slovenija se lahko pohvali z bogatim ljudskim izročilom tudi na področju ljudskih plesov. Učencem iz omenjenih držav so osnovnošolci iz Žagarjeve šole predstavili tri plese: vrečo šivat, križano polko in rašplo. Plesi so bili vrstnikom iz drugih držav tako všeč, da so se jih želeli naučiti in so jih na koncu predstavitve tudi že zelo dobro odplesali.« Kot del slovenskega ljudskega izročila je nekaj učencev njihove šole predstavilo tudi v angleščino preveden mit o Zlatorogu, ki so ga ob glasbeni podlagi prebrali na lokalni radijski postaji. »Izkušnja je bila nepozabna, pravijo otroci, ki so prvič doživeli čar radijskega mikrofona.« Med številnimi z glasbo in plesom povezanimi dejavnostmi je poudarila še posebno plesno-glasbeno koreografijo, s katero so v svet poslali sporočilo, da si želijo miru in svobode za vse prebivalce Zemlje. »Na travniku pred vhodom v čudoviti park na gori bogov, Olimpu, so učenci v ritmičnem korakanju ob zvokih bobna oblikovali mednarodni simbol miru. Na obrazu so imeli bele maske, ki so jih dan prej iz mavca izdelali na likovni delavnici. Bilo je čustveno, spokojno in pretresljivo.« Izdelovali so še senčne lutke ter se učili plesov v ritmih srednjeveške glasbe in tradicionalne grške pesmi. Spoznavanje kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Grčije so končali v Atenah.

Zadnje srečanje v okviru projekta Erasmus+ Cultural festivals bo konec maja potekalo v Kranju, je še napovedala Polona Zevnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.